Pénzügy

Hatvanórás munkahetet akar az EU

admin
admin

2008. 06. 13. 12:21

Az uniós miniszteri tanács június 10-i megállapodása szerint a munkáltató és a munkavállaló közvetlenül megegyezhet abban, hogy akár heti 60-65 órát is dolgozzon a jövőben az alkalmazott. A megállapodás szemben áll az Európai Bizottságnak azzal az irányelvével, hogy korlátozzák a heti munkaidő túllépését, és tartsák tiszteletben a 48 órás munkahetet – hívja fel a figyelmet a Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal.

A miniszterek emellett azt is eldöntötték, hogy az ügyeleti időből csak az úgynevezett aktív idő számítana bele a rendes munkaidőbe, az inaktív időszakért nem járna bér. Ez a megállapodás is szemben áll az Európai Bíróságnak azzal az állásfoglalásával, miszerint az inaktív ügyeleti idő után is ugyanolyan bér jár, mint a ténylegesen ledolgozott ügyelet után.

A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal szerint az uniós megállapodás súlyos visszalépést jelentene a munkajog, illetve a szabadidőhöz, pihenéshez, regenerálódáshoz, kulturálódáshoz való jogok terén.

A kölcsönzött munkaerő sínylené meg

A tervezet értelmében a vállalatoknak nem lenne kötelező ugyanolyan jogokat és bért biztosítani a kölcsönzött munkavállalóknak, mint az alkalmazottaknak. Ezért a magyar képviselő kifogást is emelt a tervvel szemben.

A luxemburgi megállapodás kétharmados minősített többséggel született, Magyarország, Belgium, Görögország, Ciprus és Spanyolország ellenvetései dacára. A tervezet életbelépéséhez azonban szükséges lesz az Európai Parlament jóváhagyása is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.