Pénzügy

Nőtt a munkára fordított költség az EU-ban

Az euróövezet országaiban nőttek a munkaköltségek az idei év első negyedében az egy évvel korábbihoz képest, miközben lassult a foglalkoztatás növekedésének az üteme - tette közzé pénteken az Eurostat.

Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint az egy órára vetített munkaköltségek 3,3 százalékkal emelkedtek az első negyedévben az eurót használó 15 országban. 2,9 százalékkal lett drágább a munka a tavalyi negyedik negyedben és 2,6 százalékkal a harmadikban. Ennél nagyobb ütemben nőttek a bérek és fizetések: 3,7 százalékkal az első, 3,2 százalékkal a negyedik, és 2,8 százalékkal a harmadik negyedben – adta hírül az MTI.

Németországban emelkedett a munkaköltség a legkisebb mértékben (1,6 százalékkal), és a bérek is emelkedtek (2,3 százalékkal) az első negyedben. Magyarországon az uniós átlagnál kétszer olyan gyorsan, 10,1 százalékkal nőttek a munkaköltségek az első, és 7,6 százalékkal a negyedik negyedben.

Az egész Európai Unióban 4,3 százalékkal nőttek a munkaköltségek az első negyedben, és 3,6 százalékkal a tavalyi negyedikben.

Kevésbé nő a foglalkoztatás

A foglalkoztatás növekedési üteme 1,6 százalékra lassult éves szinten a 15 euróövezeti országban, és ugyanilyen mértékű volt a növekedés a 27 tagországban is.

Magyarországon 1,7, 1,2 és 0,1 százalékkal csökkent a foglalkoztatás az első, a negyedik és a harmadik negyedben az egy évvel korábbihoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik