Pénzügy

Csak divatból használják a coachingot?

Felmérés indult a magyarországi coaching feltérképezésére. A kutatásban a vállalatok véleményére kíváncsiak, ebből egy tanulmányt állítanak majd össze. Az összehasonlításból kiderülnek a hazai trendek, szokások, illetve az, hogy milyen elképzelések élnek a felső vezetőkben a coachingról.

Az International Coach Federation (ICF) tavaly számos országra kiterjedő felmérést készített a coaching gyakorlatáról. E kutatásban Magyarország még nem vett részt, mivel a szövetség magyar tagozata csak idén februárban alakult. Ennek ellenére hazánkban is egyre jobban terjedőben van ez a viszonylag új eszköz, ugyanakkor – mint minden újdonságot – ezt is sokan divatból alkalmazzák.

A Business Coach Szakmai Közösség és a DGS Global Research – az ICF magyar tagozatának támogatásával – első alkalommal térképezi fel a Magyarországi Coaching Kutatásban a coaching hazai elterjedtségét. A cél a felső vezetők és HR-szakemberek látókörének szélesítése, és a trendek meghonosítása.

A coaching gyakorlata

A kérdőívben rákérdeznek arra, hogy a vállalat HR-ese tudja-e, mi a coaching, a cég használja-e, és ha igen, mióta. Választ várnak arra is, elégedettek-e vele, illetve mennyire ismert és elismert ez a fajta tréning a vezetők körében. A jó coach ismertetőjegyeire is kíváncsiak: milyen referenciák alapján alkalmaznak egy-egy szakembert, és átlagosan mennyit fizetnek neki. Fontosnak tartják, hogy kiderítsék, milyen a coaching folyamata a cégnél, és milyen témákat, munkaterületeket érint. Ez lehet a például a munka és magánélet egyensúlyának megtartása, egy új kinevezés vagy új feladatkör tisztázása a dolgozóban; de egy coach a stressz-, illetve konfliktuskezelésben és a motivációban is segítséget nyújthat.

A kutatás névtelenséget biztosít a résztvevőknek, arra kérdeznek csak rá, hogy milyen a vállalat tulajdonformája, mely ágazatban és hol működik, valamint a dolgozók száma is fontos. Azonban ha a cégek megadják elérhetőségüket, térítésmentesen megkapják a kutatás összefoglaló elemzését. Emellet hárman egy-egy 10 ezer forint értékű coachingot nyerhetnek.

A Magyarországi Coaching Kutatás kérdőíve itt tölthető ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik