Pénzügy

Elszaladtak a cseh bérek és nyugdíjak

10,4 százalékkal emelkedtek a csehországi bruttó bérek egy év alatt, csaknem tíz éve nem volt ilyen jelentős a bérnövekedés. Az infláció megugrása miatt a reálbérek viszont „csak” 2,8 százalékkal lettek magasabbak. A cseh bruttó bérátlag az idei első negyedévben 22 500 korona, azaz több mint 210 ezer forint volt.

A bérnövekedés reálértékben a magánszektorban 4,5 százalékot ért el, az állami szektorban 3,6 százalékos visszaesést számoltak – adta hírül az MTI.

A megelőző negyedévhez képest a nominális, szezonális hatások kiszűrésével számolt béremelkedés 2,1 százalékot ért el. A tavalyi év utolsó negyedében éves szinten 1,7 százalékos volt a reálbér-emelkedés az országban. Az infláció márciusban már 7,1 százalékot mutatott.

Elemzők szerint a friss béradatot is figyelembe véve egyre valószínűbb a kamatemelés Csehországban.

Nőnek a nyugdíjak is

A magas infláció miatt a nyugdíjak általános emeléséről döntött a cseh kormány. Augusztustól 470 koronával (4500 forinttal) emelkednek, így a csehországi nyugdíj átlaga 9616 korona lesz havonta. A baloldali ellenzék bírálja a jobbközép kabinetet, és azzal vádolja a koalíciót, hogy az intézkedés augusztusra való időzítése kampánycélokat szolgál.

Csehországban is öregedik a lakosság, ezért évről évre nő a nyugdíjakra fordított összeg: 1998-ban 153,6 milliárd korona, az idei költségvetésben már 297,9 milliárd korona szerepel.

A cseh kormány tervezi a nyugdíjrendszer reformját, a javaslat első már a héten a képviselőház elé kerül. A legtöbbet vitatott elképzelés, hogy a nyugdíjkorhatárt egységesen 65 évre emelnék, és a kötelező biztosítási idő az eddigi 25 évről 35 évre emelkedne. Az ellenzék és a szakszervezetek keményen bírálják a tervezetet, ez utóbbiak tüntetni is akarnak ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik