Pénzügy

Nem költözünk a munka miatt

Az álláskeresők jellemzően lakóhelyük környékén keresnek munkát. Az alacsonyabb beosztásra pályázók kevésbé mobilak, mint a vezetők, annak ellenére, hogy nehezebb elhelyezkedniük – derült ki egy friss felmérésből.

Az internetes álláskeresési szokásokat, a honlapok ismertségét, valamint az ahhoz kapcsolódó attitűdöket vizsgálta a Jobinfo és a KutatóCentrum közös felmérése. Az álláskeresők a munkahely területi elhelyezkedése szerint keresnek leginkább, a munka kategóriája és a fizetés csak a második, illetve a harmadik helyre szorul. A felmérést a KutatóCentrum februárban végezte, az állásportál 27 ezer regisztrált tagja megkérdezésével.

Beosztottként nehezebb elhelyezkedni

A nők 80 százaléka, valamint az alkalmazotti pozíciót megpályázók 78 százaléka nevezte nagyon fontosnak a munkavégzés helyét. A férfiak 70 százaléka és a felső vezetők kétharmada nyilatkozott ugyanígy. Az országos adatok alapján Szabóné Bikki Ágnes, az Észak-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ foglalkoztatási tanácsadója óriási problémaként értékelte a mobilitás hiányát. „A rendszerváltás előtt a dolgozók megszokták, hogy munkahelyük a lakóhelyükhöz közel esik. Sajnos ez a szemlélet még mindig él, a magyarok nem szívesen költöznek új munkahely miatt” – tette hozzá.

A beosztottak nehezebben találnak megfelelő pozíciót: 27 százalékuknak sikerült csupán 1 hónapon belül elhelyezkedni, míg a felső vezetők egyharmadának, a cégvezetők 37 százalékának. Az alkalmi vagy kisegítő munkát keresőknél ugyanez az arány 31 százalék volt – mondta Kristók Balázs, a Jobinfo.hu üzletágvezetője. A kutatás során megkérdezettek 17 százalékának fél évnél is több időt vett igénybe az álláskeresés.

Nem csak a neten keresnek

A válaszadók 37 százaléka alkalmanként több mint fél órát tölt álláskereséssel, 38 százalékuk pedig több mint 10 ajánlatot olvas el. Ám azok, akik jellemzően interneten keresztül keresnek állást, emellett más csatornákat is igénybe vesznek: több mint 58 százalékuk napilapokban vagy apróhirdetési újságokban is keres, míg több mint egyharmaduk közvetítő-, illetve fejvadász cégek segítségét is kéri. Ez utóbbi leginkább a közép- és felső vezetői pozícióra jelentkezők körében népszerű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik