Pénzügy

A tanárok elveszíthetik a közalkalmazotti státuszt

admin
admin

2008. 05. 26. 13:46

A közalkalmazotti törvény módosítása lehetőséget adna arra, hogy az alapfeladatot ellátó dolgozók – így könyvtárosok, pedagógusok, gyermekvédelmi intézmény nevelői – kikerüljenek a közalkalmazotti körből. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ezt elfogadhatatlannak tartja, és egyeztetésekbe kezd.

A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényhez benyújtott – Magyar Bálint és Filló Pál nevéhez fűződő – módosító javaslat a közalkalmazotti létszám radikális csökkentését eredményezheti.

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: akár a százezres nagyságrendet is elérheti azoknak a közalkalmazottaknak a létszáma, akiket ennek segítségével „kiszervezhetnek”. A szakszervezeti vezető kifogásolta, hogy a javaslatról semmilyen előzetes egyeztetés nem volt, s reményét fejezte ki, hogy a parlament nem fogja azt elfogadni.

Egyeztetés indul

Kerpen Gábor levelet küldött valamennyi, a közalkalmazottakat képviselő szakszervezeti konföderációnak, hogy minél előbb tárgyaljanak e kérdésről. Mint elmondta, erre akár már kedden délelőtt lehetőség lesz, az Országos Közalkalmazotti Érdekegyeztető Tanács ülésén – adta hírül a Távirati Iroda.

Az MTI kérdésére Kerpen elmondta: a közalkalmazottak védelme érdekében semmilyen törvényes eszköz alkalmazásától nem szabad visszariadni. A szakszervezeti vezető kifogásolta az elbocsátott pedagógusoknak hirdetett Patrónus pályázati felhívást is. Mint mondta, előfordulhat, hogy patrónus pedagógusként egy többdiplomás tanár csak 82 ezer forintot kap majd kézhez.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.