Pénzügy

Fókuszban a segélyezettek

A családgondozók nem rendelkeznek egységes gyakorlattal és egyéni módszerekkel azzal kapcsolatban, hogy hogyan foglalkozzanak ezen tartósan munkanélküli réteggel – áll a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) tanulmányában, amely főként azt vizsgálta, hogy együttműködnek-e a rendszeres szociális segélyben részesülők a munkaügyi szervezetekkel és a családsegítő központokkal.

A rendszeres szociális segélyből élők helyzetének bemutatását tűzte zászlajára az a rendezvénysorozat, amelyet az FSZH indított útjára. A szakemberek május 19. és június 6. között két vidéki és két budapesti helyszínen mutatják be a segélyezettekről szóló célvizsgálat kutatási tapasztalatait és megoldási javaslatait.

A célvizsgálat teljes anyaga megtalálható az Állami Foglalkoztatási
Szolgálat honlapján
a Munkaügyi Kutatások portál kutatási
anyagai között Szociális és gyermekvédelem témakörben végzett
kutatások címmel.

Kézikönyv a családsegítőknek

A tanulmány megszületése után a tapasztalatokat át kell vinni a gyakorlatba: a rendszeres szociális segélyezettek beilleszkedési programja tehát tovább folytatódik, a hivatal egy módszertani, gyakorlati útmutatót állított össze a családsegítők számára.

A kézikönyv elsősorban a hátrányos helyzetű, tartósan munka nélküli csoportra fókuszál, iránymutatást adva a velük való speciális foglalkozási lehetőségekre. A szociális szakemberek munkáját segítik a jövőben felmérés tapasztalatai, eredményei, meríthetnek az összegyűjtött problémákból és a megoldási javaslatokból.

Szakmai napok, előadások

Május 19. 10-14 óráig: A beilleszkedési program gyakorlati példái című előadás. Helyszín: Csepeli Rákóczi Kert (1212 Budapest, Rákóczi tér 34.). Szervező: Csepeli Szociális Szolgálat.

Május 22. 10-14 óráig: A rendszeres szociális segélyezettekkel kapcsolatos munkaügyi és szociális feladatokról és a helyi/kistérségi megoldásokról című előadás. Helyszín: Máriapócs „Hungaricum” eMagyarországPont/Teleház (Máriapócs, Vasút út 43.). Szervező: Iránytű Gazdaságfejlesztő Klub.

Május 28. 10-14 óráig: „Mi így csináljuk” – szakmai nap a rendszeres szociális segélyezettek körében végzett munka kapcsán. Helyszín: Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár galériája (Celldömölk, Géfin tér 1.). Szervező: Celldömölki Népjóléti Szolgálat.

Június 6. 10-14 óráig: Szakmai együttgondolkodó nap családsegítők, szociális szakemberek részére a rendszeres szociális segélyben részesülők beilleszkedési programjának szervezéséhez, különös tekintettel az ifjúsági munkanélküliségre. Helyszín: Munkanélküli Fiatalok Irodája (Budapest XV. Kontyfa u. 3.). Szervező: Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Iroda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik