Pénzügy

Elfogyhatnak az orvosok a kórházakban

Öt év múlva alig lesz orvos a kórházakban, a gyógyításhoz előírt minimumfeltételekhez szükséges 11 ezer doktorból már ma 2000-2500 hiányzik, az utánpótlás pedig akadozik – írja a Világgazdaság.

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Intézetének felmérése szerint a kétéves rezidensi gyakorlatot végzettek hatvan százaléka külföldre pályázik. Ez nem csak a hazai betegellátás kára, távozásukkal a fiatalok kiképzésére fordított 10-15 millió forint is kárba vész.

Kevés a háziorvos is, a 6800 praxisból 160 tartósan betöltetlen, s 1400 doktor – megélhetési okok miatt – jóval a nyugdíjkorhatáron túl dolgozik – mondta a Világgazdaságnak Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

A szaktárca új irányítója a beiktatását követően egyeztető tárgyalásokat ígért a szakmai szervezeteknek, s programjának középpontjába az ágazatban dolgozók presztízsének visszaállítását helyezte. Székely Tamás partnerséget ajánlott egy olyan életpályamodell gyors elkészítéséhez, amely kiszámíthatóságot, erkölcsi megbecsülést jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik