Pénzügy

Sztrájk lesz kedden Pakson

Kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdettek jövő keddre a Paksi Atomerőmű számára szolgáltatást végző Dekoten Kft. dolgozói - tájékoztatta az MTI-t Lőrincz László, a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezetének (PADOSZ) elnöke, aki egyben a sztrájkbizottság vezetője.

A Dekoten szerződéses alapon az atomerőmű primer és szekunder körében takarítást, illetve az erőműben kertészeti munkát végez. A sztrájk oka, hogy a kft. ügyvezetője, Tóth Mihály tavaly decemberben idén június 30-i hatállyal felmondta a kollektív szerződést, s az egy hete kezdett kollektív munkaügyi vita – amit dolgozók képviseletében kezdeményezett a PADOSZ az új kollektív szerződés érdekében – nem vezetett eredményre.

Az ügyvezető a kollektív szerződés felmondását azzal indokolta, hogy ez szükséges a versenyképesség megtartásához, illetve a foglalkoztatottság további biztosításához. A dolgozók viszont ezzel teljesen kiszolgáltatottá válnak – állítja a PADOSZ elnöke. Rendezetlen lesz munkaviszonyuk, a szakszervezet nem tudja ellenőrizni a munkáltatás feltételeit, nem szólhat bele a bérfejlesztésekbe, mert nincs szerződés a szakszervezet és a munkáltató között.

A május 20-án délelőtt 10-től 12 óráig tartó figyelmeztető sztrájkot bejelentették, és a Dekoten Kft. dolgozóinak fele már aláírta a sztrájknyilatkozatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik