Pénzügy

Megint rosszabbul élünk

6,5 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek egy év alatt, a nettó viszont csak 6,2-vel. Ezzel szemben a reálkereset csaknem 1 százalékkal csökkent. A közszférában egyre kevesebben dolgoznak, és a fizetések emelkedési üteme a februári fellendülés után leszállóágban van.

Az átlagos bruttó kereset az év első három hónapjában 196 ezer forint volt. Ezen belül a versenyszférában dolgozók 185 500 forintot, a költségvetési alkalmazottak 226 600 forintot vihettek haza. Az adatok természetesen a teljes munkaidőben dolgozók bruttó keresetét mutatják – áll a KSH friss jelentésében.

A nettó kereset átlaga 120 700 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 88 600, a szellemi foglalkozásúaké 156 200 forint – tehát 6,2 százalékkal nőtt az előző évihez képest. A versenyszférában 9,5, a költségvetési szervezeteknél pedig 0,3 százalékos növekedést jelentett.

A január–márciusi reálkereset (a fogyasztóiár-index 6,9 százalékos növekedése mellett) 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A pénzügyi, kereskedelmi területek bérei szárnyalnak

Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 6,5 százalékkal nőttek: az átlagkereseti index a költségvetési szférában 99,3, a versenyszférában pedig 110,9 százalék volt. A közszolgák január-márciusi keresetéhez hozzáadódott a tavalyi évre járó 13. havi fizetésük is.

A versenyszférában az átlagot meghaladó mértékben nőttek a pénzügyi tevékenységgel (21,3 százalék) és az ingatlanügyletekkel, gazdasági szolgáltatással (14,7 százalék) foglalkozók bérei. 10 százalék körüli keresetnövekedés volt a kereskedelem, javítás, a szállítás, raktározás, illetve a posta és a távközlés területén is. Emellett a turizmus is „jól fizetett”: a szálláshely-szolgáltatásban, vendéglátásban 8,8 százalékkal emelkedtek a keresetek.

A prémium, jutalom vagy egyhavi különjuttatás nélküli rendszeres átlagkereset 7,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A versenyszférában dolgozók alapbére 8,9 százalékkal, míg a költségvetési szektor alkalmazottainak alapilletménye átlagosan 4,8 százalékkal lett magasabb.

Kevesebb a közszolga

Márciusban lassult a bérdinamika, a bruttó átlagkeresetek „csak” 9,9 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest. Februárban még jóval magasabb volt a béremelkedés mértéke: 2007-hez képest 13,1 százalékkal kaptak többet a dolgozók. Ez a keresetnövekedési boom azonban egy hónap alatt megtorpant.

A vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél átlagosan 2 millió 738 ezer alkalmazott dolgozott az év első három hónapjában, a költségvetésben 715 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 941 ezren. A közszolgák létszáma összességében közel 5,6 százalékkal csökkent, míg a versenyszférában lényegében nem változott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik