Pénzügy

Visszacsábítaná a hátrányos helyzetűeket az álláspiac

Új képzési formákkal, szolgáltatásokkal és a foglalkoztatás pénzügyi támogatásával másfélezer halmozottan hátrányos helyzetű álláskereső munkaerőpiacra juttatását segítik a Nyugat-Dunántúlon. A regionális munkaügyi központ több mint kétmilliárd forint európai uniós támogatással indít foglalkoztatási programot.

Kiss Ambrus, a Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója a program zalaegerszegi nyitórendezvényén elmondta, hogy nagy a kereslet a munkaerőpiacon, ugyanakkor az Európai Unió országai közül hazánkban a legalacsonyabb a foglalkoztatottak száma. A nem dolgozó lakosság nagy része az inaktív kategóriába tartozik: nem munkanélküliek, de nem is álláskeresők.

„A nehezen foglalkoztatható rétegek helyzetén külön program kidolgozásával lehet változtatni, és az a célunk, hogy az ebben résztvevő emberek 30 százaléka tartósan megmaradjon a munkaerőpiacon” – mondta a vezető. A legérintettebb csoportok az alacsony iskolai végzettségűek, a 25 év alatti pályakezdők, az 50 év felettiek, valamint a gyesről, gyedről és beteggondozásból visszatérő nők – adta írül az MTI.

Az ipar várja a szakembereket

Kiss Ambrus szerint a szakképzetlen pályakezdők aránya megegyezik a munkaképes korú szakképzett-szakképzetlenek arányával. Az iskolából kikerülő fiatalok 40 százaléka szakképzetlen, a képzettek jelentős része viszont olyan szakmát szerez, amivel nem talál állást. A döntéshozók és a pályaválasztás előtt állók figyelmen kívül hagyták a gazdaság jelzéseit, ezért az iskolából kikerültek nagy része a piaci munkaerőhiány ellenére sem tud elhelyezkedni.

Hazánkban az uniós átlag alatt van a műszaki és természettudományos, ugyanakkor a szükségesnél több humán középfokú és felsőfokú végzettségűek aránya. A nyugat-dunántúli régióban erős az elektronikai és a gépipar, évi 8-10 százalékkal növekedett a feldolgozóipar. Az építőiparban a következő hónapokban az európai uniós fejlesztések miatt sok megrendelés várható, de mivel kevés a szakmunkás, fennáll annak a veszélye, hogy nem magyarországi vállalkozók kapják majd a megbízásokat. Ezekben az ágazatokban szakmunkásokra, mérnökökre és technikusokra van szükség és nem betanított munkásokra – jegyezte meg a főigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik