Pénzügy

Közmunkára 3,6 milliárd jut

admin
admin

2008. 05. 06. 10:45

Erdőművelési, vasúttisztasági és közúti közmunkaprogramokról kötött együttműködési megállapodást három minisztérium és több vállalat. Az új programokban 4500 álláskereső dolgozhat szerte az országban, közülük minden negyedik rendszeres szociális segélyből élt a közmunka előtt. A közmunkaprogramok együttes értéke mintegy 3,6 milliárd forint.

Három olyan közmunkaprogram indult, illetve indul május elején, amely partnerségben valósul meg a Szociális és Munkaügyi Minisztérium társtárcáival és a versenyszféra képviselőivel: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési, illetve a Honvédelmi Minisztériummal, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel, a MÁV Zrt.-vel és a Magyar Közút Kht.-val. A programok azt a kormányzati szándékot tükrözik, hogy a segély felvétele helyett inkább a munkavállalást ösztönzik.

A versenyszféra képviselői 1,62 milliárdot adtak be a „közösbe”. A kooperáció miatt tehát egy-egy közmunkaprogramban 40-60 százalékkal több ember dolgozhat, mintha kizárólag állami forrásokat használnának. Az erdőművelési, a közúti és vasúti ágazatokban megkötött megállapodások olyan területeket is érintenek – köztük a leghátrányosabb helyzetű kistérségeket is –, ahol az elsődleges munkaerőpiacon évek óta nem volt számottevő bővülés, az ott élő álláskeresők többsége képzetlen, 45 év feletti.

Fél év munka garantált

A közúti közmunkaprogramban 600 millió forintból 740-en dolgozhatnak fél évig az ország minden régiójában, a munkások többsége hátrányos helyzetű településen él. Az április közepén indult vasúttisztasági programban egymilliárd forintból 1100 ember kap 6 hónapig munkát, összesen 80 településről toborozták a közmunkásokat.

A legrégebbi közmunkaprogram az erdőművelési, és erre fordítható a legtöbb pénz. Mintegy kétmilliárd forintból 2200 ember 6-8 hónapos foglalkoztatása valósulhat meg húsz erdészeti vállalatnál.

Az elmúlt évek során több mint 8 milliárd forinttal bővítették a közmunkára fordítható összeget, ez önmagában 14 ezer munkanélküli 5-7 hónapos foglalkoztatását fedezte. A téli-tavaszi közmunkaprogram során több mint 13 ezer ember végzett közmunkát, ez a szám a jövőben még kiegészül idegenforgalmi és vízügyi programokkal. Így júniusban már 15 ezer munkanélküli vesz részt a közmunkaprogramokban.

Képzés is jár hozzá

A közmunka olyan, nem nyereségérdekelt, nyilvános pályázati rendszerben működő, helyi és térségi, néha országos célokat szolgáló foglalkoztatási program, amely a munkát gyakorlati képzéssel kapcsolja össze, hiszen a foglalkoztatottak legalább 15 százaléka OKJ-képzést kap. A dolgozók szociális juttatásokat, ebédjegyet, iskolakezdési támogatást is igényelhetnek, emellett munkatapasztalathoz jutnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.