Pénzügy

Közmunkára 3,6 milliárd jut

Erdőművelési, vasúttisztasági és közúti közmunkaprogramokról kötött együttműködési megállapodást három minisztérium és több vállalat. Az új programokban 4500 álláskereső dolgozhat szerte az országban, közülük minden negyedik rendszeres szociális segélyből élt a közmunka előtt. A közmunkaprogramok együttes értéke mintegy 3,6 milliárd forint.

Három olyan közmunkaprogram indult, illetve indul május elején, amely partnerségben valósul meg a Szociális és Munkaügyi Minisztérium társtárcáival és a versenyszféra képviselőivel: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési, illetve a Honvédelmi Minisztériummal, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel, a MÁV Zrt.-vel és a Magyar Közút Kht.-val. A programok azt a kormányzati szándékot tükrözik, hogy a segély felvétele helyett inkább a munkavállalást ösztönzik.

A versenyszféra képviselői 1,62 milliárdot adtak be a „közösbe”. A kooperáció miatt tehát egy-egy közmunkaprogramban 40-60 százalékkal több ember dolgozhat, mintha kizárólag állami forrásokat használnának. Az erdőművelési, a közúti és vasúti ágazatokban megkötött megállapodások olyan területeket is érintenek – köztük a leghátrányosabb helyzetű kistérségeket is –, ahol az elsődleges munkaerőpiacon évek óta nem volt számottevő bővülés, az ott élő álláskeresők többsége képzetlen, 45 év feletti.

Fél év munka garantált

A közúti közmunkaprogramban 600 millió forintból 740-en dolgozhatnak fél évig az ország minden régiójában, a munkások többsége hátrányos helyzetű településen él. Az április közepén indult vasúttisztasági programban egymilliárd forintból 1100 ember kap 6 hónapig munkát, összesen 80 településről toborozták a közmunkásokat.

A legrégebbi közmunkaprogram az erdőművelési, és erre fordítható a legtöbb pénz. Mintegy kétmilliárd forintból 2200 ember 6-8 hónapos foglalkoztatása valósulhat meg húsz erdészeti vállalatnál.

Az elmúlt évek során több mint 8 milliárd forinttal bővítették a közmunkára fordítható összeget, ez önmagában 14 ezer munkanélküli 5-7 hónapos foglalkoztatását fedezte. A téli-tavaszi közmunkaprogram során több mint 13 ezer ember végzett közmunkát, ez a szám a jövőben még kiegészül idegenforgalmi és vízügyi programokkal. Így júniusban már 15 ezer munkanélküli vesz részt a közmunkaprogramokban.

Képzés is jár hozzá

A közmunka olyan, nem nyereségérdekelt, nyilvános pályázati rendszerben működő, helyi és térségi, néha országos célokat szolgáló foglalkoztatási program, amely a munkát gyakorlati képzéssel kapcsolja össze, hiszen a foglalkoztatottak legalább 15 százaléka OKJ-képzést kap. A dolgozók szociális juttatásokat, ebédjegyet, iskolakezdési támogatást is igényelhetnek, emellett munkatapasztalathoz jutnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik