Pénzügy

Vállalkozni tanítják az anyákat

A kétszáznál is több jelentkező közül 70 fő pályázata nyert a „Vállalkozó Nők, Dolgozó Anyák – VANDA” című képzési programban. A díjazottak ingyenesen tanulhatnak vállalkozási ismereteket, hogy a gyermeknevelés mellett megépíthessék az álomcégüket.

Az pályázatok elbírálásakor előnyt élvezett az a jelentkező, aki gyermekgondozás miatt a leghosszabb ideje van távol a munkaerőpiacról, illetve az elmaradottabb, az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott települések valamelyikén él. Ám pusztán a szociális helyzet nem volt elegendő a képzési támogatás elnyerésére: egy életképes vállalkozói ötletet vagy egy meglévő vállalkozást is fel kellett mutatnia – tudta meg a FigyelőNet Laufer Judittól, a Tempus Közalapítvány munkatársától.

Az Otthon a vállalkozás világában című képzési programban 70 anya vehet részt ingyenesen, de az elutasított pályázók is tanulhatnak: igaz, önköltségen. A közalapítvány képviselője arról nem kívánt nyilatkozni, hogy mely vállalkozási ötletekkel pályáztak az édesanyák, ugyanis ezek közül nagyon sok még eléggé kezdeti stádiumban van. A titoktartásnak praktikus oka is volt: az alapítvány attól tart, hogy az ötleteket „meglovasítanák” az anyák elől.

Példákkal építgették az anyák önbizalmát

A nők munkaerő-piaci helyzetével foglalkozó tanácskozáson szó esett az atipikus női foglalkoztatási formák hazai és nemzetközi gyakorlatáról, a magyar vállalkozó nők helyzetéről, illetve a családi és a munkahelyi szerepek összeegyeztetéséről. Egy kerekasztal-beszélgetésen bemutatkozott néhány vállalkozó nő is, tőlük az érdeklődők megtudhatták, hogyan sikerült kismama-webáruházat alapítani vagy business coachként dolgozniuk a gyereknevelés mellett.

A konferencia szervezői fontosnak tartották annak prezentálását, hogyan lehet összehangolni a családot a tanulással, munkával. A rendezvény időtartama alatt a gyerekeikkel érkező nők részére szakszerű gyermekfelügyeletet biztosítottak, és a kicsik a játszóházban uzsonnát is kaptak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik