Pénzügy

Megkezdődött a leépítés a Sanyónál

A Sanyo Hungarytól elküldött első 15 dolgozó már megjelent a regisztrált munkanélküliek között. Az üzemből szeptemberig közel 700 főt bocsátanak el, mivel a cég a tölthető akkumulátorok gyártását Kínába telepíti át. A dorogi munkaügyi központ fórumot szervezett a potenciális munkáltatóknak – adta hírül az MTI.

„A mobildivízió megszűnése 850 ember munkahelyét érinti, azonban a napelemgyártás felfutásával a Sanyo kétszáz dolgozónak az üzemen belül kíván új állást biztosítani” – tette hozzá Romanek Etelka. A kirendeltségvezető elmondta: a dolgozók elhelyezése érdekében fórumot szerveztek azon cégeknek, amelyek betanított munkaerőt foglalkoztatnak operátorként. A találkozón 11 cég jelent meg, azonban a náluk alkalmazott 12 órás vagy folyamatos munkarend, illetve az 50-60 kilométeres távolság nehezíti az elhelyezkedést.

Yoshio Oe, a Sanyo Hungary elnök-ügyvezetője korábban újságírók előtt elmondta, Magyarországon a növekvő bérköltségek miatt már nem hoz hasznot a tölthető elemek előállítása. Az elbocsátott dolgozóknak a törvényes juttatásnál 1-2 hónappal több végkielégítést fizetnek, illetve további maximum kéthavi bérrel jutalmazzák azokat, akik az akkumulátorgyártás befejezéséig az üzemben maradnak.

Az üzemben 2007 végén 1349 fő volt a teljes létszám, az elbocsátani tervezett 641 ember közel egyharmada Szlovákiából járt ide dolgozni. A Sanyo Hungary vezetőjének tájékoztatása szerint a továbbiakban a cég Magyarországon a napelemek gyártására koncentrál, 2009-ben a legnagyobb napelemmodulokat gyártó üzemegységét indítja be Dorogon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik