Pénzügy

A munkahely is felelős a dolgozók betegségéért

Több felmérés bizonyította már, hogy hatékonyan dolgozni csak testi-lelki egészségben lehet. Magyarországon a betegségek folytán kieső bevétel egy évben összesen 3 648 milliárd forint. Ha tehát egy cég tesz a dolgozói egészségéért, akkor azok kevesebb időt töltenek táppénzen és betegszabadságon – azaz bevétel-növekedést jelentenek a vállalatnak.

Az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület és az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársai minél több vállalat vezetőit és munkavállalóit szeretnék meggyőzni április 22-23-án a munkahelyi egészségfejlesztés fontosságáról lillafüredi országos konferenciájukon.

A tanácskozáson kitérnek a lehetséges munkahelyi veszélyekre. Köztudott például, hogy az EU tagállamaiban a munkahelyi stressz közel 40 millió munkavállaló egészségét veszélyezteti komolyan, illetve 12 millió ember szenved munkahelyi megfélemlítéstől. További fontos probléma a dohányzás, a túlsúly, a mozgásszegény életmód is.

Munkahelyen, egészségben

A túlhajszolt, dohányzó, súlyfelesleggel küzdő kollégákon leginkább a munkahelyen kezdeményezett programok segíthetnek, hiszen mindennapjaik egyharmadát itt töltik. Az a vállalat, amely magáévá teszi az egészségbarát szemléletet, részt vehet például a Move Europe-programban, melynek 27 tagországához Magyarország is csatlakozott.

Ha a vezetőség úgy dönt, tréningekkel támogatja az egészségmegőrzést, akkor több lehetőségük van. A tanácskozások szó lesz a hatékony stresszkezelésről, a dohányzásról leszoktató programokról, a kalóriák és kilométerek egyensúlyáról – és a cégek nem csak elméletben ismerhetik meg ezeket a tréningeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik