Pénzügy

Kelendőek külföldön a magyar szakemberek

Naponta több mint egymillió üres álláshely várja a megfelelő munkást az Európai Unióban. Emellett csaknem 20 millió az álláskeresők száma, ám a kereslet és a kínálat nem találkozik egymással. Az állások főleg a nyugati országokban vannak, a munkaerő viszont keleten. A nemzetközi állásbörze „hidat épít” a kontinens két része közé.

A 2. Nemzetközi Állásbörzét április 19-én rendezi a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal és a magyarországi EURES-hálózat, összesen 15 európai ország munkaadói és munkaügyi tanácsadói részvételével. Az álláskeresők előadásokat hallgathatnak, megismerhetik az állásokat kínáló országok munkaviszonyait, és jogi segítséget is kaphatnak – teljesen ingyen. A rendezvény legnagyobb előnye Kovács Géza, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főosztályvezetője szerint, hogy mindennemű közvetítő közreműködése nélkül, közvetlenül a munkáltatókkal léphet kapcsolatba a dolgozó, sőt, a helyszínen kialakított két interjúszobában akár maga az állásinterjú is megejthető.

Hazánkban különösen fontosak a nemzetközi toborzórendezvények, mivel az elmúlt időszakban egyre több magyar dolgozót kerestek a külföldi munkáltatók. Ezt a magyar munkavállalók is érzékelik, hiszen a magyar EURES felmérésében a megkérdezettek (3000 fő) több mint 70 százaléka egyetértett azzal, hogy könnyebbé vált a nemzetközi munkavállalás hazánk uniós tagsága óta. Ugyanezen a kérdőíven a mobilitás legfőbb akadályainak – a földrajzi távolság mellett – a nyelvtudás és a fogadó ország életkörülményeiről szóló információk hiányát említették a legtöbben.

Diplomásokat és szakmunkásokat is keresnek

Több száz álláslehetőséget kínál az érdeklődőknek a személyesen is megjelenő 17 munkáltató – osztrák, brit, finn, holland, ír, német, norvég, svájci és spanyol cégek képviselői. Mellettük 14 ország foglalkoztatási szolgálatának összesen 23 munkaügyi tanácsadójától első kézből származó, hiteles információhoz juthat az álláskereső az adott országban történő munkavállaláshoz.

A szakmunkásoktól a diplomásokig a legkülönfélébb munkakörökbe keresnek jelentkezőket a cégek, többek között mérnököket, orvosokat, ügyfélszolgálati dolgozókat, építő- és vendéglátó-ipari szakmunkásokat, de a hentesek, CNC-esztergályosok és más fémipari szakmunkások is megtalálhatják álmaik állását. Kovács Géza arra hívja fel minden érdeklődő figyelmét, hogy nyelvtudás nélkül ne induljon neki senki egy külföldi „kalandnak”.

A szervezők javasolják, hogy az eseményre mindenki vigye magával idegen nyelvű önéletrajzát – ezt célszerű azokon a nyelveken megírni, amely országokba ki szeretne jutni az álláskereső. A nemzetközi toborzások során tavaly a résztvevők 70 százaléka talált állást, így több száz munkavállaló helyezkedett el.

Az előre leadott álláslehetőségek részletei már megtalálhatók a 2. Nemzetközi Állásbörze honlapján.

Élménybeszámolókkal ünneplik a Római szerződést

Hazánk is csatlakozott az „Ön első külföldi állása“ elnevezésű uniós pályázathoz, amelyet az Európai Közösségeket létrehozó Római Szerződés 50. évfordulója alkalmából hirdetett meg az EURESco, az EURES Koordinációs Iroda. A programban 50 európai polgárnak segít a szervezet abban, hogy munkát találjon egy másik európai országban. A jelentkezők közül az Európai Bizottság az EURES-hálózattal együtt választja ki a győzteseket. Magyarországi munkavállalásra több százan jelentkeztek. A pályázat győzteseit 2008. április 18-án ismertetik hivatalosan Brüsszelben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik