Pénzügy

Diplomásokat vár Ausztria

admin
admin

2008. 04. 15. 10:56

Egyre nő a kereslet a felsőfokú végzettségűek iránt az osztrák munkaerőpiacon, ami előreláthatóan jelentős változást fog előidézni a foglalkoztatottak összetételében a következő években. Így Ausztria már most kénytelen külföldiekkel pótolni a hiányzó diplomás munkaerőt – állapította meg a bécsi Kutatási és Technológiafejlesztési Tanács megbízásából készült tanulmány.

A jelentés szerint 2004-ben 331 ezer segédmunkásra volt szüksége az osztrák gazdaságnak, és 285 ezer diplomásra. Jelenleg az előbbieknél a foglalkoztatottság évi 0,6 százalékkal növekszik, az utóbbiaknál 2,3 százalékkal. Az adatok alapján 2004 és 2010 között a diplomásokra jut majd a munkaerő-gyarapodás egynegyede. Abszolút értékben 42 ezer fővel lesz nagyobb a diplomás alkalmazottak száma a vizsgált időszak végére 2004-hez képest – adta hírül az MTI.

Az osztrákoknak csak a harmada tanul tovább

Különösen a természettudománnyal foglalkozó kutatók, fizikusok, kémikusok, matematikusok, informatikusok és adatfeldolgozók, illetve az egészségügyi szakma képviselői iránt nagy az igény. Az ő esetükben a kereslet növekedési üteme évi 4,5-4,9 százalék között mozog.

Az osztrák lakosságnak csupán 37 százaléka rugaszkodik neki a felsőfokú tanulmányoknak, ami mélyen alatta van az OECD 54 százalékos átlagának. Ráadásul sokan „kiperegnek” az egyetemről, ezért a diplomások aránya még kisebb, 19,6 százalékos, szemben például a finnországi (47,8 százalékos) vagy az ausztráliai (46,4 százalékos) mutatóval.

Kutatói állásokat kínálnak

Tavaly olyan módosítást hagyott jóvá az osztrák kormány a külföldiek foglalkoztatását szabályozó törvényhez, amelynek értelmében külföldi kutatók és tudósok az idei évtől korlátozás nélkül vállalhatnak munkát Ausztriában.

Kutatóintézetek becslése szerint az osztrák gazdaságnak pótlólag 350 ezer foglalkoztatottra lesz szüksége 2020-ig, ám a belső kapacitásból csak 200 ezren lesznek. A maradék kielégítésére külföldről kell embereket toborozni, illetve a hiányt bevándorlókkal pótolni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.