Pénzügy

A romák helyzetének javítása összeurópai ügy

A magyar és a francia munkaügyi miniszter a munkaerő-piaci helyzetről és a romák integrációjáról tárgyalt Párizsban. Dr. Lamperth Mónika francia „kollégája”, Xavier Bertrand meghívására látogatott a gallok fővárosába, ahol találkozott Christine Boutin lakásügyi és vidékfejlesztési miniszterrel is.

A megbeszélések fő témája a 2008. második félévi francia EU-elnökség programja volt. Xavier Bertrand-nal a munkaidőről, illetve az Európai Üzemi Tanács létrehozásáról egyeztetett dr. Lamperth Mónika. Szó esett még a munkaerő-kölcsönzésről és az anti-diszkriminációs irányelvről, de tárgyaltak a Szociálpolitikai Menetrendről, a nemek közötti esélyegyenlőségről a munka és magánélet összeegyeztetéséről, valamint a demográfiai kihívásokról is.

A befogadáshoz integráció szükséges

Az Európai Bevándorlási és Menekültügyi Paktum kapcsán dr. Lamperth Mónika kifejtette, hogy hatékony migrációs politika nem képzelhető el integráció nélkül. Ehhez a kétirányú folyamathoz azonban figyelmet kell fordítaniuk az európai társadalmak befogadó készségének, nyitottságának fejlesztésére is.

Christine Boutin-nel a szegénység és társadalmi kirekesztődés elleni küzdelemről, valamint a romák munkaerő-piaci helyzetéről tárgyaltak. A magyar miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a romák gazdasági, szociális és társadalmi helyzetének javítása összeurópai ügy. Magyarország már hosszabb ideje szeretné, hogy az Európai Unió országai közösen alkossák meg az Európai Roma Stratégiát, amely a magyar kormány szerint nagyban hozzájárulna a romák életkörülményeinek javításához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik