Pénzügy

Fogynak az állások a válság miatt

A politikai válság és a fenyegető világgazdasági válság miatt bizonytalanná válnak az állások, mivel a cégek a béreken és a munkaerőköltségen tudnak spórolni. Hazánkra inkább a világgazdasági válság okozhat nagyobb bizonytalanságot.

„A külföldi befektetők jelenleg nem látják olyan súlyosnak az ország problémáját, hogy elmaradnának. Nemzetközi viszonylatban nincs annyira rossz híre Magyarországnak, a magyar szakembereknek, hogy a politikai helyzet miatt megtorpannának a határon a multik” – mondta a FigyelőNetnek Fehér Tamás, a Grafton munkaerő-közvetítési üzletág-igazgatója. Más szakemberek véleménye szerint viszont könnyen megelégelhetik a politikai csatározásokat a külföldi beruházók. Hiszen egy vállalatnak, amely terjeszkedni kíván, évekre – gyakran évtizedekre – előre kell gondolkodnia, ezért kiszámítható, kockázatmentes politikai környezetre van szüksége.

Kivonulnak a multik?

A termeléssel foglalkozó vállalatok árérzékenyebbek, ám az, hogy a válság hogyan érinti a cégeket, a nagyságuktól is függ. Egy multi könnyedén megteheti, hogy kivonul az országból, és kedvezőbb piacot keres magának. Elenyésző, de voltak már erre példák a kkv-szektorban is: a középvállalatok közül néhányan a szomszédos államokban, Szlovákiában és Romániában próbálnak szerencsét. A kicsiket viszont megölheti a gazdasági helyzet.

Az építőiparban például a befektetők több éves megtérüléssel dolgoznak. A jelenlegi kormányválság ifj. Lugossy Gyula, a Humán Rent Európa Csoport marketingigazgatója szerint az építőipar mellett az IT-szektorra lehet hatással. „Egy válság eredményezheti a tőke kivonását az országból, a beruházások csökkentését, és ez közvetve kihathat ezeken a területeken a munkaerőpiacra is” – nyilatkozta a FigyelőNetnek.

Fehér Tamás szerint viszont az olyan hosszú távú befektetésekbe, mint az építőipar, belefér egy-két politikai megingás. Hiszen mire a projekt befejeződik, a „béke” ismét helyre áll. A válság pedig az árakat is egyre feljebb tornássza. Az üzletágvezető szerint a mostani kormányválságnak nem lesz igazán hatása a gazdaságra, a munkaerőpiacra.

A Trenkwalder üzletfejlesztési igazgatója nem ilyen derűlátó. Csaposs Noémi szerint a válság ki fog terjedni a versenyszférára, és kevesebb megbízás várható az elkövetkező időben, ha nem áll helyre a politikai helyzet. „Azok a vállalatok, amelyek eddig borotvaélen táncoltak, sok dolgozójukat el fogják bocsátani. Spórolni csak ezen tudnak, hiszen az áram, a bérleti díjak, a beszállítóknak fizetendő összegek emelkednek. A bérekből tudnak lefaragni, ám ha ez sem elég, akkor kénytelenek lesznek megválni az alkalmazottak jelentős részétől” – mondta az igazgató.

Félelem a bizonytalanságtól

Csaposs Noémi elmondta, hogy a munkaerő-piaci előrejelzések szerint világválság várható, ettől nagyon tartanak a vállalatok. Ezért nem is mernek a cégek munkahelyeket teremteni, így pedig nem fog csökkenni a munkanélküliek száma. A vállalkozások óvatosak, inkább nem terjeszkednek, kivárnak. Az ijesztő találgatások ellenére a fejvadászcégeknél mégsem tapasztalható változás a keresett szakmákban: a legnagyobb hiány továbbra is technikusokból, szakmunkásokból, informatikusokból és mérnökökből van, de kevés a pénzügyi végzettségű, jó nyelvtudású munkaerő is.

„Ma az emberek nem mernek állást váltani, örülnek, hogy egyáltalán van munkájuk. A bizonytalanság egyre erősebben érzékelhető lesz a gazdaságban, az egyén biztonsága is megrendülhet. Félő, hogy eltűnik a középpolgári réteg, visszacsúsznak a szegénységbe. Azok a magasan képzett szakemberek pedig, akik korábban nem vágytak külföldre, becslésem szerint egy éven belül elmennek” – mondta Csaposs Noémi.

A Humán Rent marketingigazgatójának az a véleménye, hogy egy válság nem növelheti az igényt egyetlen szakma iránt sem, és a nyugati országok példáján sem látszik hasonló. „Inkább azt lehet mondani, hogy ha nem lenne válság, és megtörtént volna az adóreform, akkor nagy valószínűséggel sokkal több embernek lehetne ma munkahelye” – tette hozzá ifj. Lugossy Gyula.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik