Pénzügy

Hét nyertes a családbarát munkahely-pályázaton

Már hazánkban is vannak próbálkozások a munka és magánélet hatékony összeegyeztetésére. Tegnap befejeződött a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által elindított humánerőforrás-fejlesztési projekt, mely a családbarát elv és gyakorlat terjesztését tűzte ki célul.

Az utóbbi évek tendenciái – a női munkavállalók és a gyermeküket egyedül nevelő, közben dolgozó szülők egyre emelkedő száma, illetve a munka szintén növekvő mennyisége – miatt a munkavállaló egyre nehezebben tudja fenntartani a munkája és magánélete közötti egyensúlyt. Az Egyesült Királyságban, a skandináv államokban, Kanadában és Ausztráliában az így kialakult konfliktus feloldására terjedt el a családbarát munkahely fogalma, mely lehetővé teszi a dolgozók számára a munkából eredő kötelezettségek és a magánélethez kapcsolódó feladatok összeegyeztetését.

Baba-mama-klub és választható kafetéria-rendszer

Olcsó és egyszerű lehet

„A családbarát munkahelyek megteremtéséhez nincs szükség drasztikus vagy költséges megoldásokra, a változtatásnak számos egyszerű és olcsó eszköze létezik – mondta el Ríz Ádám, a Humán Erőforrás Programok Irányító Hatóságának igazgatója. „Ráadásul kutatások bizonyítják, hogy a munka és magánélet egyensúlya mellett elkötelezett cégek sokkal produktívabban működnek. A családbarát vállalatoknál dolgozók kevesebbet hiányoznak munkahelyükről, inkább magukénak érzik a cég problémáit, lelkesebben, hatékonyabban dolgoznak, és fokozottabban tudnak a munkájukra koncentrálni” – tette hozzá.

A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 2006-ban kiírt pályázatának a célkitűzése az volt, hogy a családbarát munkaszervezeti, munkaszervezési politika szélesebb körben elterjedjen, családbarát települések kialakításával kiegyensúlyozottabbá váljon a munka és a családi élet viszonya.

A hét díjazottal – Hajdúszoboszló, Csenger, Nagyecsed, Balkány és Tokaj önkormányzatával, a Pécsi Vízművel és a KaszCoop Kft.-vel – egy szakértőcsoport kezdett dolgozni. A pályázók tehát nem pénzt, hanem szolgáltatást nyerhettek.

A több mint egyéves munka során a nyerteseknél változatos megoldások születtek. Nagyecseden a cél a településen élő kisgyerekesek fórumának létrehozása volt, ahol kicserélhetik tapasztalataikat – itt egy baba-mama klub jött létre. Balkányon a civil szervezetekkel együttműködve különböző közösségfejlesztő programok indultak, a Kasz-Coop Kft.-nél a munkavállalói elégedettség növelése volt a cél, ennek érdekében választható kafetéria-rendszert vezettek be, rugalmasabb munkaidőkeretet alakítottak ki és csapatépítő tréningeket szerveztek. A programok közös elemeként minden nyertes pályázóval megalkották az esélyegyenlőség megteremtését célzó terveket, valamint esélyegyenlőségi képzést tartottak.

Bővebb információ a családbarát munkahelyek honlapján olvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik