Pénzügy

A szlovákok és csehek is többet keresnek nálunk

admin
admin

2008. 04. 08. 13:26

A magyarországi bruttó átlagfizetés 30 százalékkal alacsonyabb, mint Csehországban. A szlovák átlagbérrel ugyan egy szinten van a magyar, de a járulékok levonása után a magyar bérek jóval alacsonyabbak – derült ki egy nem reprezentatív, de több tízezer munkavállaló adataira támaszkodó felmérésből.

A nettó átlagfizetéseket tekintve igencsak lemaradunk Csehországtól és Szlovákiától a Merces állásportál felmérése szerint. A magyar munkavállalók bruttó bérüknek csak 57, a csehek nagyjából 70, Szlovákiában viszont akár több mint a 80 százalékát is hazavihetik. A kézhez kapott fizetéseket tekintve tehát Szlovákiában 30 százalékkal, Csehországban 60 százalékkal kapnak többet az átlagos munkavállalók ugyanazokban a munkakörökben, mint a magyar dolgozók.

Így csak a bruttó bért tekintve egyezik meg a szlovák és a magyar munkavállalók fizetése – hangsúlyozzák a Merces felmérésében, amely nem reprezentatív minta alapján készült, hanem több tízezer munkavállaló és munkáltató adatközlései alapján.

Mindhárom országban a fővárosban lehet egyébként a legtöbbet keresni. A vizsgált országok legrosszabbul és legjobban fizetett területei, megyéi közötti eltérés az 50 százalékot is elérheti. A prágaiak bruttó átlagfizetése (7,95-ös szlovák korona árfolyamon átszámítva) 287 ezer forint. A budapestiek, illetve a Pozsonyban és környékén dolgozók 230 ezer körül keresnek átlagosan. A leggyengébb kilátások Csehországban Karlove Vary, Szlovákiában Eperjes és Magyarországon Békés megyékben várják a munkavállalókat. Például Békés megyében ugyanazon munkáért a fővárosi fizetésnek csak alig több mint felét lehet elkérni, és a helyzet a másik két országban is hasonló.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.