Pénzügy

Fodor és Kákosy nem kap pénzt

A távozó miniszterek és államtitkárok végkielégítésének összege attól függ, hogy mennyi időt töltöttek közszolgálatban, de attól is, hogyan álltak fel a bársonyszékből. Horváth Ágnes egészségügyi minisztersége előtt államtitkárként dolgozott, így már másfél éve állami vezető. A másik két távozó SZDSZ-es miniszter viszont még nincs egy éve a poszton, így ők nem jogosultak a juttatásra.

A munka törvénykönyve szerint akit nem menesztenek, hanem önszántából távozik az állásából, nem jogosult a végkielégítésre. A kormány tagjaira és az államtitkárokra vonatkozó törvény szerint sem a felmentett, sem a lemondott minisztereknek nem jár sem felmentési idő, sem végkielégítés – tudatta a FigyelőNettel a Kormányszóvivői Iroda.

Másfél évre másfélmillió

A jelenleg távozó miniszterek közül csak Horváth Ágnes kap végkielégítést, 3 888 900 forintot, ami 3 havi illetményének felel meg. A lemondott honatyák pedig a „bedolgozott” idő alapján jogosultak másfél vagy három havi fizetésükre.

Az az állami vezető, aki egy évnél kevesebbet töltött hivatalában, nem jogosult semmilyen juttatásra a távozásakor. Fodor Gábor tavaly május 7-én lett miniszter, így csak pár napja hiányozna az egy évhez, Kákosy Csaba és Dióssy Gábor viszont csak néhány hónapig volt állami vezető.

Magyar Bálint egy és három év közötti hivatali idővel rendelkezik, másfélhavi fizetését kapja meg, 1 495 800 forintot. Aki három évnél hosszabb ideig töltött be állami hivatalt – mint például Horn Gábor és Kovács Kálmán – lemondás esetén háromhavi összeget kap – azaz mindketten 3 589 800 forintot.

A Fidesz szerint elfogadhatatlan

Felháborítónak és az emberekkel szemben végtelenül tisztességtelenek tartja Répássy Róbert, hogy a válság okozói a kormányból való távozásuk után végkielégítést akarnak felvenni – olvasható a párt honlapján. „Milliók ütik a markát az egészségügyben létrejött zűrzavar, káosz és fejetlenség egyik fő felelősének, a soha sehol nem látott fejlesztéseket koordináló államtitkárnak és az amúgy is teljesen felesleges pozíciót betöltő koalíciós koordinációs államtitkárnak” – fogalmazott a frakcióigazgató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik