Pénzügy

Kampány a magasabb bérekért

A szakszervezetek egy kampány keretében követelik valamennyi európai országban, hogy javuljon a fizetések vásárlóereje. A magasabb minimálbérnek valamennyi országban szerepet kell vállalnia a szegénység elleni harcban, és erősíteni kívánják a kollektív szerződések szerepét. A nők esélyegyenlősége mellett is lándzsát törnek: tiltakoznak az ellen, hogy a keresetüket és a karrierjük alakulását a nemük határozza meg.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) rengeteg tagja lesz jelen április 5-én Ljubljanában, az európai szakszervezeti demonstráción. A cél a munkavállalók bérpozícióinak javítása. Az akciót az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) kezdeményezte, az idén többször is demonstrálnak majd az európai szakszervezetek a bérek emeléséért, a keresetek vásárlóerejének javításáért.

Az egyenlőtlen fizetések ellen

A kampány nemcsak a versenyszférában, de a közszférában is követeli az igazságosabb bérezést. A szakszervezetek indokolatlannak tartják azokat a fizetéseket, amelyeket a legmagasabb beosztásokban lévők kapnak.

Magyarországon jelenleg 69 ezer forint a havonkénti minimálbér, ez átszámítva 15 880 forint hetibérben, 3180 forint napi bérben, 397 forint órabérben. A legalább középfokú végzettséget és/vagy szakképzettséget igénylő munkakörökben 2 éves gyakorlat alatt nem lehet kevesebbet fizetni, mint ezeknek az összegeknek a 120 százaléka. A legalább ennyi gyakorlattal már 125 százalék a fizetendő legkisebb összeg.

Hazánk hátul kullog

A legutóbbi európai uniós összehasonlító adatok szerint több mint tizenötszörös különbség mutatkozik a legmagasabb havi minimálbért biztosító Luxemburg (1 570 euró), és a legalacsonyabb minimálbérrel rendelkező Bulgária (92 euró) között. Magyarországon a múlt évben kötelező 65 500 forint körülbelül 258 eurót jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik