Pénzügy

Formabontó tanulás az állásszerzésért

admin
admin

2008. 03. 28. 13:04

A fiatalok munkaerő-piaci és társadalmi beilleszkedésének, aktív állampolgárrá válásának kulcsa a szociális kompetenciák fejlesztése lehet. Ez jelenleg nem valósul meg az iskolarendszerű oktatásban, a nem formális tanulási formákban azonban igen. Ez utóbbival – mivel erősen gyakorlatorientált – az elhelyezkedési esélyeiket növelhetik.

Középpontban az ifjúság címmel indít programot az Állami Foglalkoztatási Szolgálat és a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat. A nem formális tanulási módok népszerűsítése a céljuk Ez azt jelenti, hogy a tanítás az oktatási rendszeren kívül történik, és a diák nem mindig kap róla bizonyítványt. Ide tartoznak a munkaerő-piaci tréningek, szakmai továbbképzések, a civil szervezetek, pártok, művészeti és sportegyesületek által szervezett képzések, tanfolyamok. Ennek a megismertetését és elismertetését tűzték zászlajukra a szervezetek.

Előny a munkaerőpiacon

Szervezet a fiatalokért

A Mobilitás jelenleg a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal szakmai egysége, az országban 9 telephelyen működik. A célja, hogy a fiatalok könnyebben és pontosabban találják meg a helyüket a változó világban. Ennek érdekében a Mobilitás szolgáltatásokat nyújt ifjúsági közösségek, önkormányzatok és szakemberek számára, fejleszti az európai, a regionális és a kistérségi együttműködéseket.

Az Európai Parlament 2005-től vezette be az Europass-t, elismerve ezzel a tanulás színtereinek sokszínűségét. Az Europass az uniós tagországokban már jól ismert és elismert bizonyítvány, amelynek kitöltésével a munkáltatók igazolhatják a fiatalok megszerzett gyakorlati ismereteit. Az uniós keretrendszer segítségével lehetőségük nyílik a diákoknak arra, hogy nemcsak az iskolarendszerű oktatásban, hanem a nem formális tanulási keretek között szerzett tudásukat is bizonyíthassák.

A Mobilitás több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik nem formális tanulásról. Hazánkban is egyre nagyobb szükség lenne arra, hogy az effajta tudás fontossága bekerüljön a köztudatba, hiszen ennek birtokában komoly előnyre számíthatnak a fiatalok a munkaerőpiacon. A szervezet adatai szerint csak az ifjúsági csereprogramok, az ifjúsági képzések és az önkéntes programok keretében több mint kétezer fiatal dolgozik évente.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.