Pénzügy

Elindult a magyar felsőoktatás Horvátországban

Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék alakult az eszéki Strossmayer Egyetem Bölcsészettudományi Karán tavaly ősszel, mely a bolognai folyamathoz csatlakozva igyekszik munkáját a magyar kultúra szolgálatába állítani – írja az Educatio Press.

Eddig a volt Jugoszlávia utódállamai közül Horvátország volt az egyetlen, ahol nem folyt egyetemi szintű magyar képzés, ezért dr. Juhász György nyelvi lektor már 1993-ban egy pécsi felsőoktatási konferencián megfogalmazta szándékát a magyar tanszék létrehozására. A Duna Televízió információi alapján a szervezésnek nagy lendülettel kezdtek neki Eszéken, 1997-ben azonban alábbhagyott a lelkesedés. A törekvések sikerei akkor a magyar nyelv, mint idegen nyelv tanulásának a horvát fiatalok körében megvalósult népszerűsítésében jelentkezetek.

A Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék létrejötte fontos mérföldkő a horvátországi magyarság életében, hiszen azzal lehetőség nyílik az óvodától egészen az egyetemig az anyanyelvi tanulásra. A magyar értelmiségképzésben szerepet vállaló tanszék célja a gyakorlati tudással rendelkező hallgatók nevelése.

Az előadói kar négy horvát állampolgárságú és két pécsi oktatója nem csupán a tanári pályára kívánja felkészíteni a diákokat, hanem az idegenforgalom területére és a horvátországi magyar média számára is szeretne szakembereket képezni. Az 55 jelentkezőből 20 felvételt nyert fiatal lehetőséget kap az októberben indult képzés által a horvát nemzet kultúrájának, illetve a magyar kultúra értékeinek a megismerésére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik