Pénzügy

Coach képzés: annak is, aki eredményesebb akar lenni

admin
admin

2008. 03. 27. 10:46

A coach olyan személy, aki személyes vezetésfejlesztést végez,

A szó nagyon sajátos módosulásokon keresztül ért vissza Magyarországra: Kocs (falu), coach a hintó, amelyben használták azt a felfüggesztéses rugózást, amelyiket az előbbi faluban találtak ki, utasszállító jármű, busz, edző, aki felkészíti a játékosait, és aztán a kispadról figyeli, hogy berúgják-e a gólt, és végül a személyes vezetésfejlesztő tanácsadó. A szó jelentésének ez a változása kb. 500 év alatt történt.

Amit ma Magyarországon egyre több helyen lehet tanulni, az a legutolsó jelentésnek felel meg. Ha vezetőként coach-képzést végez el, a következő eredményeket várhatja:

  • megtanulja hogyan segítse elő a beosztottai (ügyfelei) egyéni fejlődését
  • erősségei tudatosabbá válnak, és ezért jobban él velük
  • a vezetői értékelések használható és felhasznált információk lesznek a beosztottak számára
  • a kommunikáció hatékonyságát fokozza, ezzel a szervezeti elfogadottsága jelentősen nő
  • a kornak megfelelő vezetői szemléletmódot segíti elő, és ez elengedhetetlen, ha az igazán jó dolgozókat kívánjuk megtartani

A coaching a fejlődésről szól. Éppen ezért azok a jó coachok, akik így vagy úgy, de maguk is megjárták a személyes fejlődés rögös útját. Ahogy haladunk előre a képzésben, a leendő coachok egyre inkább képesek lesznek arra, hogy megfigyeljék, és ha szükséges tisztán és tömören kifejezzék saját belső gondolati és érzelmi folyamataikat, jelen legyenek az ügyfelük számára, értsék a kimondott szavakat és sokszor ki nem mondott gondolatokat vagy érzéseket.

Egyre jobban tudatában lesznek annak, mit érzékelnek, és használják intuícióikat. Egyre jobban tudnak összefogottan, egyszerűen és hatásosan beszélni. Mindezeket gyakorolva megfigyelhetik majd, hogy ügyfelüknek egyre inkább sikerül a dolgok lényegét megragadni, és fejleszteni magukat azzá, akivé lenni vágynak.

Az önismeret és hatásos kifejezésmód fejlesztése az alapja mindennek, amit alkalmazunk a coaching ülés során, hiszen a coachnak a munkája során a legfőbb eszköze önmaga. Minden más csak technika, eljárás, amit lehet, de nem kell alkalmazni.
A 2003-ban indult
Flow Coaching Schoolnak most a negyedik, átdolgozott évfolyama zajlik. Az eddigi résztvevők között találunk termelési vezetőt, HR-est, szervezetfejlesztési tanácsadót, trénert. A néhányszemélyes tanácsadó cégtől a multinacionális óriásig mindenféle szervezetből jöttek tanulni. Van, aki pályát váltott, és van, aki jobb vezető lett a képzés során.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.