Pénzügy

Coach képzés: annak is, aki eredményesebb akar lenni

A coach olyan személy, aki személyes vezetésfejlesztést végez, Coach képzés: annak is, aki eredményesebb akar lenni 1

A szó nagyon sajátos módosulásokon keresztül ért vissza Magyarországra: Kocs (falu), coach a hintó, amelyben használták azt a felfüggesztéses rugózást, amelyiket az előbbi faluban találtak ki, utasszállító jármű, busz, edző, aki felkészíti a játékosait, és aztán a kispadról figyeli, hogy berúgják-e a gólt, és végül a személyes vezetésfejlesztő tanácsadó. A szó jelentésének ez a változása kb. 500 év alatt történt.

Amit ma Magyarországon egyre több helyen lehet tanulni, az a legutolsó jelentésnek felel meg. Ha vezetőként coach-képzést végez el, a következő eredményeket várhatja:

  • megtanulja hogyan segítse elő a beosztottai (ügyfelei) egyéni fejlődését
  • erősségei tudatosabbá válnak, és ezért jobban él velük
  • a vezetői értékelések használható és felhasznált információk lesznek a beosztottak számára
  • a kommunikáció hatékonyságát fokozza, ezzel a szervezeti elfogadottsága jelentősen nő
  • a kornak megfelelő vezetői szemléletmódot segíti elő, és ez elengedhetetlen, ha az igazán jó dolgozókat kívánjuk megtartani

A coaching a fejlődésről szól. Éppen ezért azok a jó coachok, akik így vagy úgy, de maguk is megjárták a személyes fejlődés rögös útját. Ahogy haladunk előre a képzésben, a leendő coachok egyre inkább képesek lesznek arra, hogy megfigyeljék, és ha szükséges tisztán és tömören kifejezzék saját belső gondolati és érzelmi folyamataikat, jelen legyenek az ügyfelük számára, értsék a kimondott szavakat és sokszor ki nem mondott gondolatokat vagy érzéseket.

Egyre jobban tudatában lesznek annak, mit érzékelnek, és használják intuícióikat. Egyre jobban tudnak összefogottan, egyszerűen és hatásosan beszélni. Mindezeket gyakorolva megfigyelhetik majd, hogy ügyfelüknek egyre inkább sikerül a dolgok lényegét megragadni, és fejleszteni magukat azzá, akivé lenni vágynak.

Az önismeret és hatásos kifejezésmód fejlesztése az alapja mindennek, amit alkalmazunk a coaching ülés során, hiszen a coachnak a munkája során a legfőbb eszköze önmaga. Minden más csak technika, eljárás, amit lehet, de nem kell alkalmazni.
A 2003-ban indult Flow Coaching Schoolnak most a negyedik, átdolgozott évfolyama zajlik. Az eddigi résztvevők között találunk termelési vezetőt, HR-est, szervezetfejlesztési tanácsadót, trénert. A néhányszemélyes tanácsadó cégtől a multinacionális óriásig mindenféle szervezetből jöttek tanulni. Van, aki pályát váltott, és van, aki jobb vezető lett a képzés során.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik