Pénzügy

Családbarát munkahely kerestetik

Az EU-tagállamokban egyre nagyobb az igény a foglalkoztatottság növelésére. A demográfiai egyensúly megőrzése miatt viszont mind fontosabb szempont a munka és a magánélet harmonikus összeegyeztetése, melyben nagy a munkaadók felelőssége. Az ösztönzésükre hirdette meg a szociális és munkaügyi tárca a „Családbarát Munkahely”-pályázatot.

A családbarát munkahely arról ismerszik fel, hogy a dolgozók összeegyeztethetik a magánéleti és a munkahelyi kötelezettségeiket. A kormányzat ezt több eszközzel próbálta már segíteni, például a gyes megtartása melletti teljes munkaidős állással vagy a START Plusz kártyával. Emellett fontosnak tartják a jó példák nyilvánossá tételét is – így segítve a cégeket, hogy növeljék a társadalmi felelősségvállalást és a versenyképességüket.

Miért érdemes pályázni?

Ahol a vállalatvezetés stratégiai szempontja a magánélet és a munka összehangolása, ott nő az alkalmazottak motivációja, munkavégzési hatékonysága, kevesebb a stressz, csökken a fluktuáció, a betegség miatti távolmaradás. Az elkötelezett munkaerő megtartása hosszú távon nyereséges a cég számára, az emberi erőforrással való jó gazdálkodás a sikeresség kulcsa.

A korszerű családbarát politikának alapvető eleme a nemek közti egyenlőség, így a nőket támogató politika (például az anyaság és a karrier támogatása) mellett elengedhetetlen az egyenlő munkáért egyenlő bért elvének következetes megvalósítása. Ám ahhoz, hogy a nők ugyanúgy tudjanak teljesíteni a munkahelyen, mint a férfiak, a cégnek el kell fogadnia a férfiak otthoni, magánéleti szerepvállalását. Amennyiben a munkahelyi kötelezettségek is segítik a teljes, harmonikus és biztonságos élet megvalósítását, az emberek szívesebben vállalnak gyermeket. Ily módon a korszerű családbarát politika valójában a családokat erősíti.

Feltétel a családcentrikusság

Az idén kilencedik alkalommal hirdetik meg a pályázatot. A cég méretétől függően hat kategóriában jelentkezhetnek azok a vállalatok, amelyek szem előtt tartják a munka és magánélet egységét. Az adatlap és a tájékoztató letölthető a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a „Családbarát Munkahely”-pályázat honlapjáról.

Valamennyi kategóriában arany-, ezüst- és bronzfokozatú díjakat osztanak ki. A cím elnyerője emellett egy évig jogosult a „Családbarát Munkahely 2008” cím és embléma viselésére is. A beküldési határidő 2008. május 31.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik