Pénzügy

Slágerszakmák és leépülő ágazatok

admin
admin

2008. 03. 21. 15:49

200 ezerrel nőhet a foglalkoztatottak száma 2015-ig – a 2005-ös létszámhoz képest. Az Európai Unió segítségével indított több éves kutatási program egyik tanulmánya szerint a gazdasági és szabadidős szolgáltatások, a kereskedelem, valamint az építőipari területek növelhetik leginkább létszámukat. A GKI Zrt. csütörtökön mutatta be az eredményeket.

A tanulmány szerint ebből a 200 ezres létszámnövekedésből 125 ezer a 2011-2015 közötti időszakra esik. A kutatók szerint a 2005-2010 közötti években 1,8 százalékkal gyarapodhat a foglalkoztatottak létszáma, ez éves átlagban 0,4 százalékot jelent. 2011-2015 között viszont már 3,2 százalékkal lehet több a dolgozók száma, azaz éves átlagban 0,6 százalékkal – írja az MTI.

A kereskedelem és a turizmus népszerű marad

Az időszak egészében a gazdasági és szabadidős szolgáltatások, valamint az építőipar területén nőhet a foglalkoztatottak száma. Töretlenül népszerű lesz a kereskedelem, a javító szolgáltatás, a vendéglátás, illetve a szálláshely szolgáltatás. A közigazgatás, társadalombiztosítás viszont kissé háttérbe szorul majd, inkább a gazdasági szolgáltatásokban tevékenykedik majd jóval több alkalmazott.

A vizsgált 10 év alatt leginkább a közigazgatás, az élelmiszeripar és a mezőgazdaság építi le a létszámát. A feldolgozóipar ágazatai közül az iroda- és számítógép-, villamosgép-gyártás, a műszeripar, valamint a híradástechnikai ipar kivételével csökken majd a létszám. Ennek főként konjunkturális okai vannak, de a technikai-műszaki fejlődés is közrejátszik benne.

A cégek harmada növeli a létszámot

Egy másik, az Ecostat által készített kutatási összefoglaló szerint a megkérdezett cégek közül szinte valamennyi nyilatkozott a hosszabb távú foglalkoztatási prognózisáról. A vállalkozások 8 százaléka nem tudja, miként változik dolgozóinak létszáma 2015-ig. A válaszolók 25 százaléka nem számít változásra, és körülbelül a jelenlegi létszámmal kíván tevékenykedni.

A megkérdezettek 33 százaléka létszámot növel. Ugyanennyien vannak azonban azok a vállalatok is, amelyek úgy vélekednek: ilyen időtávban leépítésre kényszerülnek – 29 százalékuk csak kis mértékű leépítésre, 2,5 százalék viszont nagyobbra számít. A cég csődbe jutását 2,5 százalékuk tartotta lehetségesnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.