Pénzügy

Román-magyar munkáscsere

Határmenti együttműködés létrehozásáról tárgyaltak Románia és Magyarország állami foglalkoztatási szolgálatainak képviselői nemrégiben Temesváron. Az elkövetkezendő hetekben a határ menti kirendeltségeken kölcsönösen meghirdetik a betöltetlen álláshelyeket, hiszen több ezerre tehető a határ mindkét oldalán azoknak a száma, akik a szomszédos országban dolgoznak.

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal, valamint a Dél-alföldi és az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ EURES-es munkatársai romániai kollegáikkal állapodtak meg erről. A jelentkezőkkel kérdőívet töltetnek ki, amellyel felmérik az érdeklődők számát, a toborzásra érdemes ágazatokat, az érintett kirendeltségeket és a mobilitást akadályozó tényezőket.

A munkanélküliek tehát betölthetik a lakóhelyük közelében lévő, ám a szomszédos ország területén található álláshelyeket. Ezen kívül a szociális partnerek is eredményesebben léphetnek majd fel a munkavállalók érdekeinek védelmében – olvasható az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján.

A szlovák program sikeres

Az első határmenti partnerségről szóló megállapodást 2006-ban írták alá a szlovák és a magyar munkaügyi szakemberek. Az EURES-T Danubius határmenti társulás partnerei együttműködése a minél magasabb szintű foglalkoztatás megvalósítását, a munkaközvetítést, az álláshirdetések és a munkaerő-piaci információk cseréjét tűzte ki célul.

Eddig számos kiadvány készült a témában, négy lakossági fórumot tartottak és sikeresen megtartották az első nemzetközi állásbörzét Esztergomban. A szlovák-magyar társulás szakemberei nemrégiben Győrben tartottak szemináriumot, ahol az eddigi eredmények értékelése mellett egyebek között szót ejtettek egy a közeljövőben induló új információs weboldal létrehozásáról is.

Nyugatra is nyitnak

Folyamatban van már az osztrák-magyar határmenti munkaerő-mobilitást segítő partnerség, az EURES-T Pannonia létrehozása is. Az ezt megalapozó megvalósíthatósági tanulmány szerint mintegy 10 ezren ingáznak az osztrák-magyar határmenti régióban. Ez a létszám is indokolttá teszi a mielőbbi együttműködést. A tervek szerint a felek még az idén beadják a kérelmüket, amelyet várhatóan 2009-ben hagy jóvá az Európai Bizottság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik