Pénzügy

Pénzbírság a roma takarítónők diszkriminálásáért

admin
admin

2008. 03. 18. 17:04

Ötszázezer forintos pénzbüntetést szabott ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) egy kft.-re az egyenlő bánásmód megsértése miatt: roma származásuk miatt utasította el a cégvezető három takarítónő felvételét. Az EBH a jogsértés megszüntetésére kötelezte a társaságot, és elrendelte az elmarasztaló határozat nyilvánossá tételét.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság 500 ezer forintos pénzbírság megfizetésére kötelezte az érdi B.Q.B Kft.-t – adta hírül a Roma Sajtóközpont. Az állást a munkaügyi központ érdi kirendeltségének ügyintézője ajánlotta az asszonynak. Az EBH szerint a cégvezető telefonon először azt ígérte a jelentkezőnek, hogy már másnap kezdheti a munkát. A nő ajánlott két másik dolgozót is, akiket addig szívesen is látott a leendő főnök, amíg meg nem tudta, hogy mindannyian romák.

A nők a munkaügyi központ vezetőjénél tettek panaszt, aki megpróbálta rábeszélni a munkáltatót, hogy legalább próbaidőre alkalmazza őket. A cégvezető elzárkózott ettől, és kérte, hogy töröljék munkaerő-igénylését. A férfi a kirendeltség vezetőjének állítása szerint azt mondta: nem alkalmaz romákat, mert a kollégái nem szeretnének együtt dolgozni velük.

A kft. vezetője a hatóság előtt elismerte, hogy megszakította a beszélgetést a roma asszonnyal, de állítása szerint azért, mert már betöltötte az állásokat. Az EBH ezt a választ nem fogadta el, mert a férfi nem tudta bizonyítani, hogy tényleg nem voltak üresek az álláshelyek.

A pénzbírság kiszabásánál a hatóság figyelembe vette egyebek mellett azt is, hogy a romák elhelyezkedése a munkaerő-piacon különösen nehéz, még a szakképesítést nem igénylő területeken is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.