Pénzügy

Már nem pálya Magyarország a külföldi dolgozóknak

Tavaly 37 590 munkavállalási engedélyt adtak ki külföldieknek, ez körülbelül 15 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, amikor 52 500-at – derült ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat összesítéséből, amelyet a külföldiek múlt évi magyarországi munkavállalásáról adott ki.

Az év végén 39 800 munkavállalási engedély volt érvényben, illetve 19 600 olyan munkavállalót regisztráltak, akiknek nincs szükségük munkavállalási engedélyre, mert olyan európai uniós tagállamból érkeztek, amelynek állampolgárai szabadon vállalhatnak munkát Magyarországon. Közülük több mint 18 ezren szlovák állampolgárok – írja az MTI az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján.

Leginkább a környező országokból jönnek

2007 során 10 600 munkavállaló kért ilyen regisztrációt, akik szintén csaknem valamennyien szlovák állampolgárok. 6100 fő szerezte meg – szinte valamennyien román állampolgárok – az egyéves folyamatos munkavállalással a további szabad munkavállalásra jogosító zöld kártyát. A németek közül közel százan, a bolgárok közül hatvanan szereztek zöld kártyát, a többi országból viszont csak néhányan. Az év végén a legtöbben, 21 100-an román állampolgárok rendelkeztek munkavállalási engedéllyel, körülbelül 8 ezren ukránok, 2200-an szerbek.

A környező országokban élő magyar nemzetiségűek érdeklődnek leginkább a magyarországi munkavállalási lehetőség iránt, bár az utóbbi években a számuk csökkent. A romániaiak 2007-ben például 14 ezerrel kevesebb munkavállalási engedélyt váltottak ki, mint 2006-ban, igaz, ha a zöld kártyához jutó román állampolgárok számát kivonjuk ebből, akkor a csökkenés 9600 körüli. A szlovák állampolgárok érdeklődése is csökkent, körülbelül 5300-zal kevesebben kérték regisztrációjukat.

1000 feletti munkavállalási engedéllyel ezen kívül csak a kínai és a japán állampolgárok rendelkeztek. A kínaiak 1600, a japánok valamivel több mint 1000 engedéllyel. Viszonylag magas volt még a mongolok létszáma, ők 860 engedélyt igényeltek. A többi országból csak legfeljebb néhány 100 munkavállaló rendelkezett munkavállalási engedéllyel, például németek közel ötszázan voltak.

Közép-Magyarország a fő célpont

A régiók közül Közép-Magyarországon dolgozik a legtöbb munkavállalási engedélyre kötelezett külföldi, a regisztrált – leginkább szlovák – munkavállalók közül viszont Közép-Dunántúlon vállalnak munkát a legnagyobb számban. Az összes külföldi 62 százalékát foglalkoztatták Közép-Magyarországon, 19 százalékát Közép-Dunántúlon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik