Pénzügy

Családokat sodort válságba a Cukorgyár bezárása

Kármentő testületi ülést tartott pénteken Szerencs önkormányzata. A téma a cukorgyár bezárásával keletkezett űr betöltése volt. Munkahelyteremtő próbálkozások vannak ugyan a településen, ám mégis megélhetési gondokat okoz a lakosság körében a cég bezárása.

Mint arról már korábbi cikkünkben beszámoltunk, hétfőn bezárták a szerencsi cukorgyárat. Rózsavölgyi Endréné, Szerencs polgármestere a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy hiába ajánlotta a kormány a maximális támogatást a cukorrépa-termelőknek, ők inkább elfogadták az Európai Unió ajánlatát, amely a termelés beszüntetését jelentette. 2006-tól él az az egyszeri, nagyobb támogatás, amelyet akkor kapnak a gazdák, ha végleg befejezik a termesztést.

Egész családok maradtak munka nélkül

Az önkormányzati testületi ülésen részt vettek a Mátra Cukor Zrt. és Szerencs városának vezetői, valamint Máhr András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. A politikus kifejtette, hogy miért okoz gondot a gyár bezárása a városnak. Elsősorban a munkahelyek elvesztését említette, hiszen 300-400 embertől kell megválniuk. Azért vannak ennyien, mert a szerencsi gyár bezárása nemcsak a Mátra Cukor alkalmazottait érinti, hanem a cukorgyártást kiszolgáló kisebb kft.-k dolgozóit is. „Egész családok dolgoztak a gyárban, tehát előfordul, hogy egy háztartásban minden kereső munkanélkülivé vált” – tette hozzá a polgármester asszony.

A város működését is nehézzé teszi a legnagyobb adófizetőjének „kivonulása”, ezért a város is igényt tart a kártalanításra – amellett, hogy a cukorgyár összes alkalmazottját is kárpótolni kell.

Nem vetik be sóval a cukorgyár földjét

A gyár területének sorsa is több kérdést, további intézkedést vet fel: az uniós szabályok szerint alkalmatlanná kell tenni a cukorgyártásra, és 60 centiméter mélyen ki kell cserélni a talajt. „A 120 éves ipartörténeti emlékek és a Cukormúzeum sorsa sem tisztázódott még, illetve nem tudni, mi lesz a kéménnyel, amely a város jelképévé vált” – mondta Rózsavölgyi Endréné.

A szerencsi Cukormúzeum. (Fotó: szerencs.hu)

A szerencsi Cukormúzeum. (Fotó: szerencs.hu)

Az FVM és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium új befektetőket keres a területre, olyan cégeket, amelyek munkahelyeket teremtenének. A cukorgyár elbocsátott dolgozóinak átlagéletkora 50 év körüli, sokuknak az egész családja a gyárban dolgozott, ezért komoly szociális válságba kerülnek, ha nem találnak munkát.

A polgármester asszony a FigyelőNetnek elmondta: folyik a helyi ipari park fejlesztése, kővágó üzem létesült, nemsokára megnyílik a szalmatüzelésű erőmű, illetve az egyik nagyáruház is hipermarketet akar nyitni a városban. Ez utóbbi 120 dolgozónak adna munkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik