Pénzügy

Számít az iskola és a lakhely távolsága

Több idősebb hallgató és nő jelentkezett a februárban indult felsőfokú képzésekre – áll az OFIK elemzésében. A jelentkezők – folytatva a korábbi tendenciákat – elsősorban a lakóhelyükhöz közelebb eső intézményt választották, és az ország keleti feléből sokkal többen adták be a lapjukat.

A jelentkezők csaknem a fele (42 százalék) a Közép-Magyarország régióban lakik. A Nyugat-Dunántúlt képviselték a legkevesebben (6 százalék), az észak-alföldi jelentekzők aránya 15, dél-alföldieké 14 százalék volt. A felsőfokú intézményekbe készülők további 7-7 százaléka Észak-Magyarországról és Dél-Dunántúlról, 8 százaléka Közép-Dunántúlról származik – olvasható az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) gyorsjelenésében.

Demográfiai összetétel

A jelentkezők 63 százaléka volt nő. A nemek közötti különbség az Észak-Alföld régióban a legnagyobb (79 százalék), és hasonlóan kiegyenlítetlen volt a nemek aránya a Közép-Magyarország régióban is. Máshol közelített az arány, például a Dél-Alföld régióban 7 százaléknyi különbség volt a két nem között.

A tavaszi eljárással szemben az őszi felvételiben részt vevők átlagban idősebbek voltak, a legtöbb jelentkező már betöltötte a 23. életévét. A „legidősebb” régió a közép-dunántúli, itt a legmagasabb az 1965 előtt születettek aránya, de sok idősebb reménybeli hallgató érkezett Közép-Magyarországról és Dél-Dunántúlról is. A legtöbb 1989 után született jelentkező pedig a Nyugat-Dunántúl régióból adta be a lapját.

Többen jöttek gimnáziumból

Az Észak-Magyarország régióból a jelentkezők 45 százaléka végzett gimnáziumot, Észak-Alföldről és Dél-Dunántúlról egyaránt 41-41 százalékuk. Magas a szakközépiskolából érkezettek száma is, a legtöbben közép-dunántúliak (38 százalék), a jelentkezők között viszont egy diplomás sem volt. Mindössze a felvételizők harmadának van nyelvvizsgája: 21 százalékának középfokú C típusú, 6 százalékuknak pedig felsőfokú.

Csaknem a jelentkezők egyharmada igényelt többletpontot: például hátrányos helyzetért 1,5 százalékuk. Gyes vagy gyed miatt a legtöbben Észak-Alföld régióból (10 százalék) és Észak-Magyarországról (6 százalék) kaptak pontot. Sajátos nevelési igényű, fogyatékos személyek Közép-Dunántúlról (1,1 százalék) és Közép-Magyarországról (1 százalék) jelentkeztek a legtöbben.

OKJ-végzettség miatt a jelentkezők 22 százaléka kért pontot, tanulmányi verseny jogcímen pedig mindössze hárman. Olimpiai bajnokságon szerzett helyezésért 1 százalékuk kapott többletpontot.

A lakóhelyhez közeli intézménybe jelentkeztek

A jelentkezők a lakhelyükhöz közelebb eső intézményt választották, például Gödöllő egyetemét 76 százalékban közép-magyarországi jelentkezők, vagy például az egri főiskola által nyújtott képzéseket főleg észak-magyarországiak (64 százalék). Ugyanez a tendencia minden esetben fennáll.

A jelentkezők 37 százaléka jelentkezett budapesti felsőoktatási intézménybe, és a februárban induló képzésekre jelentkezők 66 százaléka a Közép-Magyarország régió lakosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik