Pénzügy

Elveszthetik állásukat a postások

Több száz postai dolgozó veszítheti el az állását amiatt, mert a Magyar Posta külső cégekre vagy önkormányzatokra bízza a kisposták működtetését. Az állástalanná váló dolgozók számára, valamint az őket foglalkoztató cégek támogatására országos munkaerő-piaci program indul – írja a Népszabadság.

A Magyar Posta Zrt. – közbeszerzési eljárás keretében – az idén több száz kispostát hirdetett meg üzemeltetésre vállalkozóknak és önkormányzatoknak. A Postapartner elnevezésű program szerint a „kiszervezett” egységekben továbbra is a Magyar Posta felel majd a szolgáltatásokért, de a fenntartás, a működtetés már a jelentkező vállalkozások vagy önkormányzatok feladata lesz.

Júliustól kezdik a kiszervezést

A program keretében több ütemben szervezik ki a postákat, első körben – az idén júliustól – négy megyében: Hevesben, Komárom-Esztergomban, Somogyban és Szabolcs-Szatmár-Beregben. Ezekben a megyékben összesen több 100 postai dolgozó veszítheti el az állását a közeljövőben. Az átszervezésben érintett postai dolgozók sorsáról, további foglalkoztatási és átképzési lehetőségeiről Járos László, az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ osztályvezetője a Népszabadság érdeklődésére elmondta: országos munkaerő-piaci programot indítanak, amelynek célja, hogy a posta átszervezése miatt az állásukat elvesztő postai alkalmazottak mielőbbi munkába állását elősegítsék.

Támogatás a volt postásoknak és az őket fogalkoztatóknak is

A munkaerő-piaci program a minisztérium kiemelt támogatásával indul, és a jogszabály adta lehetőséget figyelembe véve három évig tart. Járos László kifejtette: azok a vállalkozások, amelyek a meghirdetett közbeszerzési pályázaton indulnak, s elnyerik egy-egy posta működtetését, abban az esetben kapnak bér- és járuléktámogatást, ha elbocsátott postai alkalmazottakat kívánnak foglalkoztatni. Azok a cégek is kaphatnak támogatást, amelyek nem postai szolgáltatók, ám volt postásokat alkalmaznak.

Arra a kérdésre, hogy milyen támogatás jár közvetlenül az állásukat vesztett dolgozóknak, az osztályvezető azt válaszolta: támogatni kívánják a vállalkozóvá válásukat, önfoglalkoztatási elképzelésüket és társas vállalkozáshoz való csatlakozásukat. Ehhez egyénenként legfeljebb hárommillió forintos támogatást adnak. A Népszabadság úgy tudja, hogy a regionális munkaügyi központok már elkészítették az átképzési tervüket, s az általuk ajánlott képzések mellett a volt postai dolgozók kérésének megfelelő képzéseket is indítanak.

Csongrád megye két kistelepülésén, Ambrózfalván és Csanádalbertiben úgy oldották meg a problémát, hogy az önkormányzat átvette és napi négy órában üzemelteti a postai fix pontot. Ványai László, a körjegyzőség vezetője elmondta: a lakosság kérésére mindkét önkormányzat úgy döntött, hogy részmunkaidőben tovább működteti a helyhez kötött postai szolgáltatást. Erre szerződést kötöttek a postával. A helyiséget és a postai dolgozó fizetését az önkormányzat adja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik