Pénzügy

Csökkent a felső és a középosztály bérkülönbsége

Az elmúlt években csökkentek a magyarországi háztartások jövedelmei közötti egyenlőtlenségek. Elsősorban a legfelső és a középső népességtizedek közötti távolság mérséklődött – közölte Tóth István György a lakosság jövedelmi helyzetével is foglalkozó TÁRKI-kutatás eredményeit bemutató sajtótájékoztatón. A kutatás a Miniszterelnöki Hivatal megrendelésére készült.

A legutóbbi, 2005 őszén lezajlott adatfelvétel óta lényeges egyenlőtlenség-csökkenés következett be – mondta a „Köz, teher, elosztás” című TÁRKI Háztartás Monitor Jelentések 2008 kutatás vezetője az MTI-nek. Mint magyarázta, a felső középrétegek lefelé csúsztak a jövedelemelosztásban, az alsó középrétegek pedig felfelé mozdultak el 2005 és 2007 között. A középjövedelem kétszeresénél többel rendelkezők száma csökkent a legnagyobb mértékben.

Az adatfelvétel időszakát – 2006 októberétől 2007. szeptemberig – egy erősen lassuló GDP-növekedés, emelkedő infláció, csökkenő reálfogyasztás és nagyon erőteljes nettó reálkereset-csökkenés jellemezte – mutatott rá Tóth István György. A kutatónak az a hipotézise, hogy a 2005 és 2007 közötti változások alapvetően az állami újraelosztási, valamint az adó- és támogatási politikáknak tudhatók be.

A TÁRKI szerint az adatok azt is mutatják, hogy a szegénység kockázata csökken az életkorral, és a megtakarítással rendelkező háztartások száma nem változott 2005 és 2007 között. Háztartási szinten viszont csökkent az informális jövedelmek előfordulása. Nagy probléma, hogy a magyarok közül igen kevesen tanulnak felnőttkorukban, valamint a nyelvtudásban is még mindig nagy a lemaradásunk Európa fejlettebb országaihoz képest.

A tanulmány bemutatóra készült anyaga, grafikonjai pdf-ben itt láthatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik