Pénzügy

Állásbörzék tavasza

A legtöbb egyetem és főiskola 2008 tavaszán ismét megrendezi a szokásos állásmustráját. Márciusban és áprilisban a cégek és a hallgatók felmérik egymást, a vállalatok standjainál néha konkrét állásajánlatok, gyakorlati pozíciók is várják a diákokat. A több tucat vidéki és fővárosi börze listája és időpontja a FigyelőNeten olvasható.

Egy állásbörze fő célja, hogy kézzelfogható kapcsolat alakulhasson ki a cégek és a hallgatók között, ezzel lehetőséget kínálva a vállalatoknak maguk, illetve termékeik bemutatására és nem utolsó sorban a diákoknak a pályaválasztáshoz.

A börzéket általában megelőzik az úgynevezett felkészítő napok, amelyeken a hallgatók részt vehetnek előadásokon vagy gyakorlatokon, tréningeken, kipróbálhatják magukat próbainterjún, írhatnak önéletrajzot. De akár csak tanácsot is kérhetnek a szakemberektől, milyen munka is lenne megfelelő a számukra. A Miskolci Egyetem felkészítő napjain például pszichológusok segítenek a pályaválasztásban, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen pedig akár öltözködési vagy munkajogi tanácsokat is kaphatnak a hallgatók.

Összegyetemi vagy speciális?

A Pécsi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem az idén összegyetemi állásbörzét tart – az előbbi április 1-jén, az utóbbi április 2-3-án –, amelyre az intézmények minden egyes karáról várják az érdeklődőket. A bölcsészek például általában rosszabb helyzetben vannak, nekik sokkal kevesebb állást ajánlanak a cégek, sokkal szűkebb térben mozoghatnak – derül ki a Műegyetem tavalyi felméréséből. Egy összegyetemi állásbörze hiánypótló szerepet tölt be: a szervezők külön odafigyelnek arra, hogy a munkaerő-piaci szempontból kevésbé reprezentált szakokon tanuló hallgatók is megtalálják számításukat a rendezvényen, így nem csupán az informatikai vagy természettudományos területen végzők találhatnak majd potenciális ajánlatokat.

Az ELTE az összegyetemi börzén kívül megrendez egy „szak-állásmustrát” is, az Állam- és Jogtudományi Kar JOGERŐ – Országos Jogász Állás- és Ösztöndíjbörze címmel szintén április 2-3-án egy csak jogászoknak szóló rendezvényt tart. A hiánypótló börzék körébe sorolható a budapesti Állatorvos-tudományi Egyetem néhány év szünet után újból megrendezendő Szakmai Információs Napja és Állásbörzéje is, március 12-én. Itt értelemszerűen az állatorvostan-hallgatók, zoológusok, biológusok válogathatnak majd az őket foglalkoztató cégek – például kórházak, laboratóriumok, kutatóintézetek, gyógyszergyártók és -forgalmazók, valamint állateledellel foglalkozó vállalatok – ajánlatai között.

Tavaly ősszel a Corvinus KarrierExpón is rengeteg állásajánlatot hoztak a cégek. (Fotó: FN Tudósító)

Tavaly ősszel a Corvinus KarrierExpóra is rengeteg állásajánlatot hoztak a cégek. (Fotó: FN Tudósító)

A közgazdász végzettségű hallgatók a Corvinus KarrierExpón (április 16-17.) vagy – a műszaki-természettudományi képzésben résztvevőkkel együtt – a Műegyetemi Állásbörzén (április 9-10.) találhatják meg leginkább a számításukat. Az állásmustra szervezői már évek óta kérdőíveket töltetnek ki a cégekkel és a résztvevőkkel, hogy megtudják, mennyi állásajánlattal érkeztek a kiállítók, vagy éppen hogy milyen munkára vágynak a hallgatók. Tavaly erre 162 cég válaszolt, akkor a villamosmérnök-hallgatók voltak a legkeresettebbek. Az álláskeresők segítségével viszont felállították a legnépszerűbb vállalatok rangsorát: az elmúlt 3 évben az Audi, a Bosch, a General Electric, a Nokia és a Nestlé állhatott dobogóra.

„Külsős” börzék

Léteznek nem felsőoktatási intézmények által szervezett állásbörzék is, általában minden nagyobb város „összetrombitálja” a cégeket évente legalább egyszer. Országos méretű – sőt nemzetközi – azonban jóval kevesebb van. Az idén a SYMA Sport- és Rendezvényközpontban tartják április 23-24-én az Országos Képzési és Karriernapokat, amelyre a szervezők ugyanúgy várnak minden mérnöki, gazdasági, informatikai, természet- és bölcsészettudományi területen végzős vagy néhány éve végzett hallgatót és szakembert. A tervek szerint közel 4000 négyzetméter alapterületen, több mint 900 négyzetméter standdal várják az érdeklődőket. A kiállítók között nemcsak a munkaadókat és a gazdasági élet szereplőit találják meg a fiatalok, hanem jelen lesznek munkaerő-közvetítő és személyzeti tanácsadó cégek, illetve képző intézmények, nyelviskolák, alapítványok is.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat az Euressel közösen szervezi meg április 19-én a 2. Nemzetközi Állásbörzét Budapesten. Ez az egyetlen hazai rendezvény, amelyen kizárólag külföldi munkáltatók jelennek meg, főként az Európai Unió tagországaiból. A résztvevők konzultálhatnak EU-s munkaügyi szakemberekkel, kérhetnek személyre szóló tanácsot a külföldi munkavállalásról. Képet kaphatnak a külföldi továbbtanulási lehetőségekről, de részt vehetnek a tagállamok élet- és munkakörülményeiről szóló szakmai előadásokon is.

A 2008-as tavaszi állásbörzék időpontja és helyszíne

március 12. Pannon Egyetem, Veszprém
március 12. Állatorvos-tudományi Egyetem, Budapest
március 17. Szolnoki Főiskola
március 19. Budapesti Műszaki Főiskola
március 26. Széchenyi István Egyetem, Győr
március 28. Nyugat-Magyarországi Egyetem, Sopron
április 1. Pécsi Tudományegyetem Összegyetemi Állásbörze
április 2. Miskolci Egyetem
április 2. Kodolányi János Főiskola, Székesfehérvár
április 2-3. Eötvös Loránd Tudományegyetem Összegyetemi Állásbörze, Budapest
április 2-3. JOGERŐ – Országos Jogász Állás- és Ösztöndíjbörze az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar szervezésében
április 9. Eötvös József Főiskola, Baja
április 9-10. Műegyetemi Állásbörze, Budapest
április 15. Kecskeméti Főiskola
április 15-16. Tessedik Sámuel Főiskola, Szarvas, Gyula és Békéscsaba
április 16-17. Corvinus Egyetem KarrierExpo, Budapest
április 18. IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola Állásbörze, Budapest
április 19. az ÁFSZ és az Eures 2. Nemzetközi Állásbörzéje, Budapest (helyszín: Krisztina krt. 55.)
április 22. Modern Üzleti Tudományok Főiskolája Karriernap, Tatabánya
április 22. Eszterházy Károly Főiskola, Eger
április 22-23. Debreceni Egyetem Humarket-Universitas Állásbörze
április 23-24. Országos Képzési és Karriernapok a HVG és Frissdiplomás Kft. szervezésében (helyszín: a SYMA Sport- és Rendezvényközpont C csarnoka)
április 29. Dunaújvárosi Főiskola
május 9. Zsigmond Király Főiskola, Budapest
május 14. Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Piliscsaba
május 20. Heller Farkas Főiskola, Budapest

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik