Pénzügy

A nők felének bizonytalan az állása

Bár több nő lép be a munkaerőpiacra, mint tíz évvel ezelőtt, azonban az asszonyok és lányok fele bizonytalan munkahellyel rendelkezik. A „gyengébb nem” immár sokkal nagyobb esélyegyenlőséggel vesz részt a foglalkoztatásban, oktatásban, de a változások lassúsága miatt a még mindig nagy a különbség a két nem között. Még sok a tennivaló a nők gazdasági integrációja érdekében – áll az ILO friss jelentésében.

Napjainkban több nő dolgozik, mint valaha, de a legtöbben csak alacsony termelékenységű, rosszul fizetett és bizonytalan álláshoz jutnak, ahol hiányos a szociális védelem, az alapvető jog és az érdekképviselet – állítja a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal (International Labour Office – ILO) új felmérésében.

A női foglalkoztatás globális trendjei – 2008 március című, a nemzetközi nőnapra kiadott jelentés szerint az elmúlt évtized során a foglalkoztatott nők száma majdnem 200 millióval emelkedett, és tavaly elérte az 1,2 milliárdot, míg a munkavállaló férfiak száma 1,8 milliárd volt. Az elmúlt 10 év alatt azonban a munkanélküli nők száma is nőtt, 70,2 millióról 81,6 millióra.

Sok nő vállalkozni kényszerül

Világviszonylatban

– A női munkanélküliségi ráta 6,4 százalékon áll, szemben a férfiak 5,7 százalékos arányával.
– Minden 100, gazdaságilag aktív férfire 70 gazdaságilag aktív nő jut. A nőknek a munkaerőpiacról való távolmaradása gyakran nem választás, hanem kulturális kényszer.
– Tavaly a munka világában az aktív életkorban lévő nők aránya 49,1 százalék volt, míg a férfiak 74,3 százaléka dolgozott.
– 2007-ben a foglalkoztatott nők 36,1 százaléka a mezőgazdaságban, míg 46,3 százaléka a szolgáltatás terüeltén dolgozott. A férfiak ágazati megoszlása a következő volt: 34 százalékukat a mezőgazdaságban és 40,4 százalékukat a szolgáltató szektorban alkalmazták.
– Egyre több nő tanulhat, de néhány régióban még minidig nincs esélyegyenlőség.

Juan Somavia, az ILO főigazgatója szerint örvendetes jelenség a nők megnövekedett munkaerőpiaci részvétele, és ez a gazdasági fejlődés szempontjából is fontos. „A követendő modell egy olyan berendezkedés lenne, amelyben a nők képesek hozzájárulni a gazdasági növekedéshez, és ugyanakkor élvezhetnék a méltányos, nem bizonytalan munkahelyek által nyújtott gazdasági és szociális előnyöket. Sajnos ez a legtöbb régióban csak modellszintű elképzelés maradt, nem vált valósággá” – mondta.

A jelentés kimutatja, hogy a nők helyzetének javulása nem csökkentette jelentősen a világ munkaerőpiacain a nemek közti munkahelyi különbségeket. A veszélyeztetett foglalkoztatásban a nők aránya 5 százalékkal mérséklődött 1997 óta (56,1-ről 51,7 százalékra). A bizonytalan munkahely terhe azonban még mindig nagyobb a nők, mint a férfiak vállán, különösen a világ legszegényebb régióiban.

Sok nő a gazdasági szabadságot és az önrendelkezést akkor tudná elérni, ha a bizonytalan foglalkoztatásból képes lenne átlépni a fizetett munkába. Ám minél szegényebb egy régió, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a nők a segítő családtagok vagy az önfoglalkoztató munkavállalók körében maradnak.

Az anyag szerint az elmúlt évtizedben a gazdasági növekedés szempontjából legsikeresebb Kelet-Ázsia egyben az a régió is, ahol a legmagasabb a foglalkoztatásban (65,2 százalék) az aktív életkorú nők aránya, és ahol mind a nőknél, mind a férfiaknál alacsony a munkanélküliségi ráta. Ezen a terüelten viszonylag csekély a nemek közötti különbség az ágazati és a munkaköri megoszlásban, ugyanakkor a régiónak még van mit javítania a nők számára elérhető állások minőségében.

Egyenlőtlenségek a bérekben

100 férfihoz képest 82 nő jutott be a fejlett gazdaságok és az Európai Unió munkaerőpiacára, világszinten itt a legkisebb a különbség. Emellett az aktív életkorban lévő nők aránya is jelentősen változott az elmúlt 10 év során: 1997-ben 47,2, míg 2007-re 49,1 százalékuk volt jelen a munkaerőpiacon. Ezidő alatt a nők foglalkoztatása 12, míg a férfiaké 4,9 százalékkal nőtt.

Az Európai Bizottság közelmúltban közzétett adatai – a Nők és férfiak közötti egyenlőség című tanulmányban – azt mutatják, hogy a két nem között fennálló bérkülönbség gyakorlatilag változatlanul 15 százalék maradt az elmúlt évek során, és 2000 óta mindössze egy százalékponttal csökkent az Európai Unióban.

A döntéshozók között már több a nő

Az Európai Bizottság egy másik, nemrégiben közreadott tanulmánya, a Nők és férfiak a döntéshozatalban 2007. – Helyzetelemzés és trendek kimutatja, hogy az összes munkavállaló mindössze alig több mint 44 százaléka nő, de az ő esetükben nagyobb a valószínűsége annak, hogy alacsonyabb pozícióban dolgoznak. Az Európai Unióban az üzleti vállalkozásokban a vezetői állásoknak – mint vezérigazgató, igazgató vagy kisvállalkozás-vezető – csak 32 százalékát töltik be nők. A nők hiánya a felső vezetésben még erőteljesebb a nagyvállalatoknál, ahol az igazgató tanácsi tagság majdnem 90 százalékát férfiak adják.

A döntéshozatalban való részvétel szempontjából a régióban javult a helyzet, és jelenleg nemzetközi összehasonlításban ez a térség tölti be a vezető szerepet. Az Európai Unióban az átlagnál több nő vesz részt a kormányzásban. A női parlamenti képviselők aránya 16-ról 24 százalékra nőtt 10 év alatt, bár ez az arány még mindig nem éri el az úgynevezett 30 százalékos kritikus tömeget, amely egyes vélemények szerint minimálisan szükséges lenne ahhoz, hogy a nők valódi hatással lehessenek a politikára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik