Pénzügy

Harc a diszkriminatív álláshirdetések ellen

Ne legyen a munkatársunk! – JOB-horog az egyenlő esélyeknek címmel nyílt pénteken plakátkiállítás. A diszkriminatív álláshirdetésekből mintegy hatvanat mutatott be a tárlaton Lévai Katalin európai parlamenti képviselő, aki éppen szövetségeseket keres a nyílt, hátrányos megkülönböztetés elleni fellépéshez.

A diszkriminatív álláshirdetések, és a munkaerő-piaci megkülönböztetés az Európai Unió több tagállamában is gondot okoz. Nemcsak azért, mert igazságtalanságot teremt, hanem mert hátráltatja a foglalkoztatás bővítését, amely az egész kontinens gazdasági versenyképességének alapja.

Az első próbapert megnyerte

Tíz éve, hogy Lévai Katalin munkaerő-piaci diszkrimináció miatt elindította és megnyerte az első hazai próbapert. Az azóta eltelt években Magyarországon számos előrelépés történt az esélyegyenlőség és esélyteremtés területén. 2003 óta törvény rendelkezik az esélyegyenlőségről, és az Egyenlő Bánásmód Hatóság vizsgálja a jogsértéseket. Ma már kötelező esélyegyenlőségi tervet készítenie az önkormányzatoknak, és a nagyvállalatoknak.

Ennek ellenére azonban ma is égető gondot jelentenek a diszkriminatív álláshirdetések, amelyekből minden héten több száz olvasható. Lévai Katalin elmondta, hogy ezek a hirdetések azért különösen károsak, mert azt üzenik a munkaadóknak, hogy a nyílt diszkrimináció következmények nélkül marad, így szinte bármit megengedhetnek maguknak az állásinterjúkon vagy a munkahelyen.

Minden ember egyenlő

Lévai Katalin kéréssel fordul az Önszabályozó Reklám Testülethez – melynek a Magyar Lapkiadók Egyesülete is a tagja –, hogy vizsgálják meg, milyen feltételekkel tudnák úgy ellenőrizni az álláshirdetéseket, mint a kereskedelmi reklámokat. Emellett megkeresi a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségét is, hogy a testület nyomatékosan hívja fel tagjai figyelmét arra, hogy tilos a nem, kor, származás és egyéb tulajdonságok miatti hátrányos megkülönböztetés.

Uniós szabályozás a cél

A képviselő-asszony a kérdés uniós szabályozása ügyében is lépéseket tesz. Megkéri Vladimir Špidlát, a Foglalkoztatásügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Főigazgatóságot vezető uniós főbiztost, hogy a Bizottság készítsen összehasonlító felmérést minden tagállamban az álláshirdetések szabályozásáról, és kutassa fel a legjobb példákat, amiket utána ajánlásként megfogalmazhat.

A cél a figyelemfelkeltés

A Ne legyen a munkatársunk! – JOB-horog az egyenlő esélyeknek című kiállítás az Őrmezei Közösségi Házban (Budapest XI., Cirmos u. 8.) tekinthető meg március 7-től.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik