Pénzügy

Nőtt az igény a szakmunkásokra

admin
admin

2008. 03. 06. 19:52

Több mint 50 ezer álláshelyet kínáltak a munkaügyi kirendeltségek februárban, a hó végéig azonban ezekből a 23,7 ezer maradt betöltetlen. A legtöbb munkalehetőséget Közép-Magyarországon és a Dél-Alföldön kínálták a munkaadók. Az új munkaerőigények egynegyedét a különböző segédmunkák jelentették, valamint csaknem 2000 fő gyártósori összeszerelőt, és mintegy 1200 fő bolti eladót kerestek.

56 ezer álláshelyet kínált az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) februárban, és 34 025 új állást jelentettek be a munkáltatók a kirendeltségeknél. Ez a januárinak több mint a másfélszerese, és 16 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi adatot. Az új munkaerőigények kétharmada után nem igényeltek a munkaadók támogatást: ez utóbbi 5 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjától, ugyanakkor másfélszeresét tette ki a januári bejelentéseknek. Az előző hónap végéig be nem töltött, és a tárgyhónapban bejelentett új álláshelyek száma összesen 55,6 ezer volt.

Kevésbé nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma

A munkaügyi kirendeltségeken nyilvántartott álláskeresők száma a zárónapon 476,6 ezer fő volt. Ez az első hónaphoz képest 8500 fős (csaknem 2 százalékos), és az előző év azonos hónapjához képest 18 200 fős (4 százalékos) növekedést mutat. Az ÁFSZ jelentése szerint ez a növekedés a téli foglalkoztatási holtszezonnak tudható be.

Egy év alatt a nyilvántartott álláskeresők létszáma Közép-Dunántúlon 2,5 százalékkal, Nyugat-Dunántúlon pedig 2 százalékkal csökkent, ezzel szemben az Észak-Alföldön 9 százalékos növekedést tapasztaltak – Hajdú-Bihar megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 10 százalék felé emelkedett a számuk.

Több pályakezdő állástalan

Február folyamán 59 129 fő került be a nyilvántartásba, azaz másfél százalékkal többen, mint az előző év azonos hónapjában: ebből azok, akik nem pályakezdők 5,5 százalékkal kevesebben voltak, a pályakezdők viszont 2,4 százalékkal többen voltak, mint tavaly ilyenkor.

A belépő nem pályakezdők négytizede a nem anyagi szolgáltatás ágazataiban, egyötöde az iparban, 14 százaléka a kereskedelemben és a vendéglátásban, egytizede a mezőgazdaságban és csaknem 10 százaléka az építőiparban dolgozott a munkanélkülivé válása előtt.

A zárónapon a regisztrációban lévő pályakezdők 42,3 ezer fős létszáma 4,4 százalékkal haladta meg a január végi létszámukat, és csaknem 3 százalékkal voltak többen, mint egy évvel korábban.

A területi különbségek továbbra is jelentősek

A nyilvántartott álláskeresőknek a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya 10,8 százalék, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 7,2 százalék volt február végén, és változatlanul igen nagy a régiók közötti különbség.

A legrosszabb mutatóval Észak-Magyarország és Észak-Alföld (18,9 és 18,8 százalék) rendelkezett, míg a legkisebbet Közép-Magyarországon (3,8 százalék) mérték. A relatív mutató a legnagyobb mértékben, 1,5 százalékponttal az Észak-Alföldön növekedett egy év alatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.