Pénzügy

Együtt fejleszt processzort a BMF és az IBM

Együttműködési megállapodást írt alá a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kara és az IBM Böblingen Laboratórium. Ennek értelmében a felsőoktatási intézmény részt vesz a labor kutatás-fejlesztési tevékenységben. A BMF a karon felhalmozódott tudást és rendelkezésre álló erőforrásokat a modern, többmagos processzorokon alapuló rendszerek fejlesztésére összpontosítja.

A magyar egyetemekkel és főiskolákkal együttműködve az IBM életre hívta budapesti Cell kompetencia-központját. Ez a nyílt szakmai szervezet lehetőséget nyújt a felhalmozott elméleti tudás és gyakorlati tapasztalat kamatoztatására a Cell processzorral kapcsolatos területeken. A központ megszületését az tette lehetővé, hogy az IBM Böblingen Laboratórium 2002 óta folytat kutatási és fejlesztési projekteket Magyarországon.

„Az cég számára kiemelt jelentőségű a felsőoktatási intézményekkel történő együttműködés: nemcsak szakembereink utánpótlását biztosítjuk így, de a projektjeinkbe bekapcsolódó hallgatók és oktatók közreműködésével megsokszorozzuk a rendelkezésünkre álló szellemi erőforrásokat, és növeljük innovációs képességünket” – hangsúlyozta dr. Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója.

A Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) és az IBM együttműködése már korábban megkezdődött ezen a területen, a kar a 2007-es tanév őszi szemeszterében egy „Többmagos processzorok”-kurzus keretében megismertette a BSc-hallgatókat a Cell Broadband Engine architektúrájával, programozásával és alkalmazási lehetőségeivel. Az oktatók a cég szakértőivel együttműködve a Semmelweis Egyetem sejtanalitikai laborjának kutatásait is támogatták.

A most bejelentett megállapodás már nem a Cell Broadband Engine alkalmazásával, hanem elsődlegesen magának az architektúrának a továbbfejlesztésével kapcsolatos. „A kar egyedülálló lehetőséghez jutott, hogy a megállapodás révén együttműködünk a világhírű böblingeni kutatóközponttal, és betekintést nyerhetünk a processzor jövőbe mutató fejlesztésébe is” – mondta el dr. Sima Dezső, a kar alapító főigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik