Pénzügy

Az idősek járulékkedvezménnyel sem mobilizálhatók

admin
admin

2008. 03. 03. 10:30

Az alacsonyabb kedvezményt jelentő Start Plusz kártyák iránt az idén is jóval nagyobb az érdeklődés, mint az egy évig teljes járulékmentességet biztosító Start Extra kártya iránt, amelyet az 50 év felettieknek találtak ki - derül ki az APEH legújabb összesítéséből. A kártyákat a múlt év júliusától lehet kiváltani, azóta a Start Plusz kártyából 5980-at adott ki az adóhatóság, a Start Extra kártyából 2814-et.

A Start Plusz kártyát azok válthatják ki és foglalkoztathatók járulékkedvezménnyel, akik tartósan álláskeresők, vagy gyes, gyed, gyet, illetve ápolási díj igénybevételét követő egy éven belül vállalnak munkát. Erre a kártyára jogosultak azok is, akik gyermekük egyéves kora után a gyes igénybevételével együtt kívánnak munkát vállalni. Az ilyen kártyával rendelkező személy foglalkoztatásakor a megtakarítás abból adódik, hogy az első évben az összes járulékkötelezettség csak 15 százalék, a második évben pedig 25 százalék, tételes egészségügyi hozzájárulást pedig nem kell fizetni.

Népszerűbb a Start Plusz, mint a Start Extra

Az ötven év felettiek, vagy a legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkező, tartósan álláskeresők jogosultak a Start Extra kártyára. A tartósan álláskereső kategória annyit jelent, hogy a kártya igénylése előtti 16 hónapból legalább 12 hónapig volt az illető személy regisztrált álláskereső. Az ilyen személyek foglalkoztatásakor a kártya érvényességének első évében egyáltalán nem kell járulékot és tételes egészségügyi hozzájárulást fizetni, a második évben pedig összes kötelezettségként 15 százalékos járulékot.

A jóval nagyobb járulékkedvezmény ellenére a Start Plusz kártyához képest még feleannyian sem váltottak ki Start Extra kártyát. Ez pedig azt mutatja, hogy az 50 év felettiek, az alacsony iskolai végzettségűek még ilyen nagy járulékkedvezménnyel is jóval nehezebben mobilizálhatók, mint a fiatalok.

A kártyák feltételei

A Start kártya alaptípusát egyébként a fiatalok foglalkoztatásának elősegítésére alkalmazzák 2005 októberétől. Azóta a pályakezdők már 80 556 Start kártyát váltottak ki. A felsőfokú végzettségűek létszáma a kártyát kiváltók között 23 453. Mivel a Start kártya érvényességi ideje két év, időközben 19 415 kártya érvényessége már lejárt. A kártya érvényessége akkor is lejár, ha ezalatt a két év alatt egyáltalán nem használták a kedvezmény igénybevételéhez. A kártyát tehát érdemes akkor kiváltani, amikor tényleges munkalehetőség is adódik.

A Start alaptípust a pályakezdő 25 éves koráig, felsőfokú végzettség esetén 30 éves koráig használhatja. A kedvezmény ugyanaz, mint a Start Plusz kártyánál, azaz az első évben összes kötelezettségként 15, a második évben 25 százalékos járulékot kell fizetnie a munkáltatónak. A három kártyatípus egyaránt két évig érvényes, illetve érvényességi ideje alatt valamennyi más munkáltatónál is felhasználható. A két új kártyatípusnál a minimálbér kétszereséig vehető igénybe a járulékkedvezmény, az alaptípusnál viszont csak a felsőfokú végzettségűeknél ilyen keresetig, az alap- és középfokú végzettségűeknél csak a minimálbér másfélszereséig számolható el az alacsonyabb járulék.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.