Pénzügy

A diplomások elvándorlását kutatja az MTA

admin
admin

2008. 02. 28. 10:08

A Magyar Tudományos Akadémia célul tűzte ki, hogy felmérje a hatáskörén, intézményrendszerén kívül eső – azaz külföldön tevékenykedő – magyar diplomás munkavállalókat, valamint a külföldi tudományos életben, oktatói munkában részt vevőket.

Az MTA a Nyugati Magyar Tudományosság nevet viselő, 2005-ben indult programja keretében folytatja le a külföldön dolgozó magyar diplomásokat megkereső, valamint helyzetüket felmérni kívánó kutatást.

A magyarországi diplomások rendszerváltás utáni migrációját vizsgáló kérdőíves felmérésnek A diplomások elvándorlása nevet adta az Akadémia. A névtelen adatgyűjtés célja, hogy a külföldön munkát vállaló, magasan képzett „hazánkfiai” lehetőséget kapjanak a külföldi és a hazai körülmények értékelésére. Az MTA az összesített adatokat annak reményében publikálja, hogy ezzel segíti a politikai, gazdasági és tudománypolitikai döntéshozókat.

Nem létezik megfelelő adatbázis a kutatáshoz

A felmérés során csak a világhálón közölt, a nyilvánosság számára közzétett adatokkal dolgoznak a kutatók – például a kiinduló címeket az iWiW-ről, a külföldön dolgozó diplomásokat tartalmazó levelezőlistákról, az MTA e-mail listájáról, illetve a Nyugati Magyar Tudományos Tanács levelezőlistájáról merítik. Sajnos nehéz a dolguk, mivel nem létezik olyan nyilvántartás, amely a külföldön élő és dolgozó diplomás magyar munkavállalókról készült, így a mintavétel során az úgynevezett „hólabdaelvű” metódust használják: minden megkérdezettől további személyek e-mail elérhetőségét kérik el.

A „hólabdaelvű” kutatás ugyan nem ad lehetőséget a hagyományos értelemben vett reprezentatív mintavételre, de a felmérés során feltáruló hálózati struktúrára támaszkodva meg lehet becsülni a vizsgált személyi kör hálózatának nagyságát. A módszernél az is nagyon fontos, hogy a kiinduló listák a lehető legheterogénebbek legyenek.

A kutatást a Magyar Tudományos Akadémia és a Forsense Kft. végzi, dr. Csanády Márton, Személyi László és Kucsera Tamás Gergely vezetésével. A kérdőív online tölthető ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.