Pénzügy

Medikusokkal pótolják az ápolókat Szlovákiában

admin
admin

2008. 02. 27. 09:43

A szlovák oktatási minisztérium egy évre szóló kötelező gyakorlatra utasította az orvostudományi egyetemeket és az egészségügyi szakközépiskolákat, illetve rajtuk keresztül az orvostanhallgatókat, hogy így pótolják a jobb fizetésért külföldre távozó ápolókat. A medikusoknak meg kell emiatt szakítani a tanulmányaikat, és elesnek a diákkedvezményektől is – írta a pozsonyi Pravda.

A nagy viták után módosított felsőoktatási törvény hatályos rendelkezései nyomán állhatott most elő Szlovákiában az a helyzet, hogy a három hónap múlva államvizsgázó orvostanhallgatók is kénytelenek egy évre megszakítani a tanulmányaikat, s ezt az egy évet valamelyik kórházban vagy rendelőben, betegápolóként vagy asszisztensként kell ledolgozniuk.

Az érintett oktatási intézmények és a hallgatók egyként felháborító diszkriminációnak találják, hogy az állam ilyen eszközökkel akar olcsó egészségügyi segédszemélyzethez jutni, pótolandó a túlórákkal együtt havi 14 ezer koronás hazai fizetésnek hátat fordító munkaerőt.

Az oktatási tárca megerősítette, hogy a rendelkezés az egészségügyi tárca kérése nyomán született. Az oktatási intézmények tanácstalanok, mert egy évre diákok százait, ezreit veszítik el, s velük együtt a diákokért járó állami támogatást, az úgynevezett fejpénzt is. Nem szólva arról, hogy a magiszteri képzés első évfolyamai most diák nélkül maradnak.
Azok, akiket most kötelező jelleggel dolgozni küldenek, a diákkedvezményektől ugyanúgy elesnek, ahogy szüleik is elesnek a tanuló gyermekeik után járó családi pótléktól.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.