Pénzügy

Kevesebb elbocsátás várható

2008-ra jóval kevesebb cég jelzett létszámleépítést, mint az a korábbi folyamatok alapján várható volt - írta a pénteki Világgazdaság.

Tavaly még a megkérdezettek 15 százaléka gondolkodott létszámcsökkentésen, az idén mindössze kilenc százalékuk. A bővítést fontolgatók száma nem változott ilyen feltűnően, 26 százalék nyilatkozott így az elmúlt évről, s 24 százalék tervezi ezt az idén – derült ki a Magyar Kereskedelmi Kamara valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által tavaly ősszel készített, az ez évre szóló előrejelzéseket feltérképező felmérésből.

A tárca meglátása szerint az idén várhatóan három-ötezer fővel nőhet a foglalkoztatottak száma a versenyszektorban, a közszférában viszont stagnálásra lehet számítani. Reálisnak látszik, hogy ez évben a hazai foglalkoztatás szintje 57 százalékra emelkedik.

A középtávra szóló prognózisok azt mutatják, hogy az elkövetkező három évben a foglalkoztatottak száma 55 ezer fővel bővülhet, s 2015-ig – az Új Magyarország fejlesztési terv programjainak eredményeként – a foglalkoztatás négyszázalékos növekedése várható a versenyszférában – olvasható az üzleti napilapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik