Pénzügy

Hazatérnek a lengyelek Nagy-Britanniából

Az EU-bővítés óta először most már több lengyel munkavállaló tér haza Nagy-Britanniából, mint ahány érkezik, a romló brit és a javuló hazai gazdasági kilátások miatt.

A szombati The Times által ismertetett statisztikai adatok szerint a tavalyi harmadik negyedévben már csak 38 680 lengyel jegyeztette be nagy-britanniai munkavállalását a brit belügyminisztériumnál, 18 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

A londoni lengyel nagykövetség gazdasági tanácsosa azt mondta a vezető brit napilapnak: a múlt év végén megfordult az irányzat, és most már egyértelműen több lengyel utazik haza, mint ahányan jönnek.

Nagy-Britannia volt a legnagyobb olyan nyugati EU-tagállam, amely a négy évvel ezelőtti bővítés után átmeneti korlátozás nélkül megnyitotta munkapiacát az akkor uniós taggá vált nyolc kelet-európai ország előtt.

Lengyelek többségben

Az évi 5-13 ezer keleti betelepülővel számoló előzetes brit kormányzati becslés azonban igen óvatosnak bizonyult: a hivatalos adatok szerint is csaknem 750 ezer kelet-európai munkavállaló érkezett Nagy-Britanniába a nyitás óta; több mint kétharmaduk lengyel.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) például a múlt év végén kiadott elemzésében azt jósolta, hogy az erőteljes kelet-európai bevándorlás az idén 0,3 százalékpontot fog hozzáadni a brit GDP-érték növekedéséhez, amelynek üteme így várhatóan 1,8 százalék lesz; a bevándorlók nélkül a ház becslése szerint 1,5 százalék lenne az idei brit növekedés.

Lengyelországban ugyanakkor tavaly 6 százalék feletti éves növekedést mérnek, miközben a brit gazdaság a mind gyakoribb szakértői figyelmeztetések szerint – jórészt a nem elsőrendű (subprime) amerikai jelzálogadósi körből kiindult globális likviditáspiaci válság miatt – akár a recesszió felé is irányt vehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik