Pénzügy

Szetey: ennyire volt támogatásom

Az államigazgatási kontraszelekció leküzdése 800 millió forintba kerül – állítja a Figyelő legfrissebb számában Szetey Gábor. A távozó személyügyi államtitkár elmondása szerint a vezetők kíváncsiak beosztottjaik véleményére, de nem bírják a kritikát. A másságát nyíltan vállaló Szetey szerint a meleg házasságok hazai elismerésére nem volt esély.

Mind a kilencszáz minisztériumi vezetőnek részt kellett vennie egy kétnapos tréningen, amely arról szólt, miként lehet coach típusú vezetővé válni, aki nemcsak utasít, de önállóságot is hagy a beosztottainak – mesélt a Figyelőnek az általa elvégzett munkáról Szetey Gábor, a kormány csütörtökön távozó személyügyi államtitkára.

A képzés része volt a visszajelzés módszertana, ami fontos a teljesítményértékelési rendszer működtetéséhez. Nem tudták, mert itt nem volt szokás, hogyan kell valakinek a szemébe mondani, mit tett rosszul. Hogy nem veled van a baj, de ezt meg ezt nem jól csináltad. Sokan azt mondták, az embereknek sértő, ha a teljesítményüket a „jó, elvárt” kategóriába sorolják. Éppen azért, hogy könnyebben el tudják fogadni az új rendszert, az egy főre jutó jutalom most nagyobb volt, mint korábban – indokolta a teljesítményértékelés bevezetésének módszereit a lapnak Szetey.

800 millióból leküzdhető a kontraszelekció

A magánszférából is „importáltunk”, sok fiatal tehetség jön ide; a baj akkor kezdődik, amikor vezetővé válnak, ugyanis minél magasabbra jut valaki, annál jobban kinyílik a bérolló a versenyszférához képest, és ezért elmennek. Ennek orvoslása érdekében elképesztően fontos a munkaerőpiachoz képest jobban elhelyezett fizetési rendszert működtetni. Ma az én korosztályom gyakorlatilag hiányzik a közigazgatásból – nyilatkozta az államtitkár.

Szetey távozásának bejelentése után (Fotó: MTI)

Szetey távozásának bejelentése után (Fotó: MTI)

A megoldás: át kell térni a munkaköralapú javadalmazásra. Ehhez elvégeztük az egyes munkakörök besorolását a felelősség, a tudás, a hatáskör alapján, vagyis mindegyikhez hozzárendeltük az úgynevezett Hay-pontszámot (a versenyszférában elterjedt módszer a munkakörök értékelésére – a szerk.). Azt akartuk jelezni, hogy a munkaerőpiac egységes, nem különülhet el a közigazgatás és az üzleti szféra.

Ettől a fizetések még nem lesznek egyformák, de legalább a közigazgatásban is a pontszámtól függ a javadalmazás. Ha a piacon azonos Hay-pontszámhoz a legmagasabb fizetést 100 százaléknak, a legalacsonyabbat 0 százaléknak vesszük, akkor ahhoz, hogy 10 százalékon fizethessünk, 800 millió forint pluszpénz kellene. Azt kell eldönteni, maradjon-e a kontraszelekció. A versenyszféra Nyugat-Európában is többet fizet, mint a közszféra, de nem ennyivel – mondja Szetey.

A vezetők érdeke is a teljesítményértékelés

A 360 fokos értékelés (amikor a dolgozót beosztottjai, felettesei és a vele egy szinten lévők is értékelik) eredményét csak az érintettekkel ismertetik, így ez nem számít bele a teljesítményértékelésbe. Ezt egyébként csak azzal végezték el, aki kérte, és a 900 vezetőből több mint 500-an választották az utóbbit.

Az objektív teljesítményértékelést nagyban segíti, ha az év elején minél konkrétabban meghatározza a vezető a célokat. Úgy gondolom, egy vezető teljesítményének a 80 százaléka azon múlik, jók-e a beosztottai. Ezért minden vezetőnek saját érdeke az objektív értékelés, mert ha nem így tesz, akkor a jó munkatársai elhagyják – vélekedik Szetey.

A távozó személyügyi államtitkár az interjúban azt mondta: a vezető politikusok közül azok álltak mellette, akiknek volt tapasztalatuk a teljesítményértékelésről és következményeiről; ezzel együtt Szetey állítja: komoly konfliktusai nem alakultak ki.

A meleg házasság elismerésére nem volt esély

Szetey Gábor jelentős lépésnek tekinti, hogy mássága nyílt vállalása után fél évvel „európai értelemben is helytálló törvényi szabályozás” jött létre, vagyis az állam elismeri a regisztrált élettársi kapcsolatokat.

A távozó államtitkár szerint a hazai viszonyokat figyelembe véve a meleg házasság legalizálásának nem volt politikai realitása. Szetey úgy véli: a „mindent vagy semmit” elv a politikában sehová se vezet, és a mostani lépést majd pár év múlva újabb követi.

„Európai liberális szociáldemokratának tartom magam, és hívő vagyok, így van bennem a konzervatív gondolkodásból is. A politikába való visszatérésről csak annyit: nem tettem le arról, hogy máskor és másképpen, de még hozzátegyek Magyarországhoz. Az életemet csak akként tudom mérni, hogy mit teszek hozzá a környezetemhez. Most ennyire futotta, ennyire volt támogatásom.” – mondta a Figyelőnek Szetey Gábor.

(A lap csütörtökön utcára kerülő számában arról is olvashat, hogy milyen feladatokat hagy utódára Szetey, mai fejével is vállalná-e a posztot, illetve a vezető kormánypárti politikusok közül ki mit szólt mássága nyílt beismeréséhez.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik