Pénzügy

Szervezetten viszik el a magyar orvosokat

admin
admin

2008. 01. 28. 07:15

Havi 300 ezer forinttal díjazott nyelvtanulás, és egy családbarát svéd kórházi pozíció egymilliós keresettel. Többek között ezeket biztosítják azok az egészségügyi munkaközvetítő cégek, amelyek a magyar orvosoknak kínálnak komplett „csomagot” a skandináv országban.

A számok alapján a magyar orvosok elsődleges célpontja még mindig az Egyesült Királyság, az igény azonban egyre nagyobb svéd kórházi állások betöltésére is – derül ki a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának 2007-es felméréséből. Egy Svédországba vágyó orvosnak a hazai munkánál már a nyelvtanulás is többet hoz a konyhára, hisz miután aláírta hosszú távú svéd munkaszerződését, – azzal, hogy svédül tanul heti öt napot, fél éven keresztül – közel háromszorosát keresi a kezdő magyar fizetésének havonta.

Alacsony svéd fizetés?

A skandináv országok közül Svédországban legalacsonyabbak az orvosi bérek, ezért a svéd egyetemeken szakképzettséget szerzettek inkább Norvégiában, Dániában, Angliában vagy az Egyesült Államokban vállalnak munkát, így az északi ország – csakúgy mint Magyarország – orvoshiánnyal küzd.

Ha pedig hosszú távon valamelyik szakemberből hiány van, akkor maguk a svéd fejvadászcégek jelentik igényüket vagy magyar társaiknak, vagy pedig egyenesen a Magyar Orvosi Kamarát (MOK) kérik meg, hogy fórumaikon hirdessenek – mondta el a FigyelőNetnek Gyenes Géza, a MOK főtitkára.

Szakosodott cégek jelentek meg

A magyar orvosok legfőbb motívációja az állásközvetítők szerint – Angliával szemben – nem is a milliós külföldi fizetés, hanem a családbarát, szociális hálóval jól védett, rezidensképzést és hosszú távú terveket biztosító kiszámítható svéd rendszer.

Ezt a helyzetet ismerték fel a svédországi orvosközvetítésre szakosodott cégek, és jelentek meg sorra az elmúlt évben Magyarországon. A közvetítő társaságok ereje abban rejlik, hogy ismerik a skandináv piaci igényeket, – állandó megbízóik mellett – aktívan partnerhálózatot tudnak kiépíteni.

Az orvos nem fizet egy fillért sem

A szakosodott munkaközvetítők szaklapokban, weboldalakon hirdetnek; vagy adatbázison, telefonon keresztül lépnek direkt kapcsolatba a potenciális jelöltekkel – mint ahogy az történt a FigyelőNetnek nyilatkozó Örebroban dolgozó magyar szemésszel is. Az orvosoknak ezután csak egyszerűen el kell küldeniük jelentkezésüket a közvetítőnek, és várniuk az interjút.

Az új egészségügyi-közvetítők megszervezik a külföldi interjút, a nyelvtanfolyamot, és a kiutazást is. Ennek fejében – a munka törvénykönyvének előírása alapján – közvetítői jutalékot nem kérnek, profitjuk svéd megbízóiktól származik. A külföldi interjút a svédek finanszírozzák, sem a közvetítőnek, sem pedig a magyar orvosnak nem kell fizetnie semmit.

Egymilliós szerződés négy nap alatt

A FigyelőNet által felkeresett munkaközvetítők szolgáltatási „csomagja” különböző. Az S.O. Primus Kkt.-nál a svéd megbízó – kórházi gazdasági igazgató vagy illetékes körzeti orvos – Magyarországon találkozik először a jelöltekkel, és csak a további körök után tárgyalnak a skandináv kórházban. A Mediflexible Bt. partnerei viszont azonnal – egy többnapos kiutazás keretében – Svédországban interjúztatnak. Csorba Enikő, a Nous Astus Kft. koordinátora pedig mindkét változatról beszámolt a FigyelőNetnek.

Ha egy jelentkezőt kivisznek meghallgatásra Svédországba, annak a kórház nagy valószínűséggel már szerződést is ajánl. Csak tőle függ, hogy elfogadja-e. A kinntartózkodás utolsó napján történik meg a kórház és az orvos közötti előzetes szerződésegyeztetés, valamint a bérmegállapodás. Egy szakorvosi végzettséggel nem rendelkező orvos fizetése bruttó 900 ezer forintnak megfelelő svéd korona. Mindez egy szakorvos esetében 1 millió 350 ezer forint.

Csak angolul kell jól beszélni

A szerződést megelőző interjúkon részt vehet svéd tolmács is, a döntő tényező viszont a jelentkezők angol nyelvtudása, illetve nyelvérzéke. A munkába állást úgyis tanfolyam előzi meg, amelynek szervezését sürgős esetben a svéd kórház vállalja át. A hazai nyelvtanfolyamokat is a svéd állam finanszírozza, és havi 300 ezer forintot fizet leendő orvosainak fél éven keresztül.

A magyar orvosok iránti igény, illetve szakmai elismertség akkora, hogy akkor sem történik semmi, ha a munkába állás feltételeként meghatározott nyelvvizsgatesztet nem sikerül teljesíteniük. A hat hónapos próbaidőt ekkor meghosszabbítják, és a következő fél évben ismét megadnak az illetőnek minden lehetőséget, hogy sikerrel járjon. „Általában elég a fél év” – erősítette meg szemész ismerősünk. A kiutazó orvos ugyanis annyi pozitív ösztönzést kap, hogy könnyen elsajátítja a svéd alapokat.

Egy korlátlan kártértési kötelezettség buktatója

A munkaerő-közvetítő társaságok és az orvos egy megbízási szerződést ír alá, melynek értelmében a közvetítő feladata álláslehetőségek felkutatása, állásinterjú szervezése. Az interjú elfogadását írásban – e-mailben – kell megerősíteni, és azt csak nagyon indokolt esetben lehet lemondani.

A cég kártérítést követelhet, ha a jelentkező az interjún nem jelenik meg, ha mégsem áll kint munkába, vagy ha esetleg más pozíciót fogad el – nyilatkozta a Mediflexible Bt. képviselője. Az általuk szerződésben kikötött kártérítési igény azonban gyakorlatilag határtalan, hiszen szerződésük időbeli és összegbeli korlátot nem rögzít.

Az S.O. Primus Kkt. szerződéses előírása, hogy az általuk szervezett nyelvtanfolyam megkezdése előtt munkahelyükön az orvosok felmondjanak. Így lehet ugyanis csak gyorsan és hatékonyan a svédet megtanulni.

Amennyiben pedig a tanfolyamot elvégzik, de végül mégsem utaznak ki és állnak munkába, akkor a nyelvtanulás során kapott összeget vissza kell fizetniük. Arra azonban eddig még nem volt példa, hogy maguk a svédek ragaszkodtak volna a másfél millió forint visszafizetéséhez.

Ahogy azt a munkaközvetítők elmondták, vigyázniuk kell szakmai jóhírükre, illetve a svéd megbízó felé vállalt garanciájukra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.