Pénzügy

A mesterképzésre március 15. a jelentkezési határidő

admin
admin

2008. 01. 23. 10:44

Alapképzésre, egységes osztatlan képzésre és felsőfokú szakképzésre február 15-ig be kell küldeniük a jelentkezési lapokat a felvételizőknek, akik viszont a diplomásoknak meghirdetett mesterképzések valamelyikére jelentkeznek, március 15-én – ám mivel a határidő munkaszüneti napra esik, ezért a következő munkanapon, vagyis március 17-én – éjfélig kell postára adniuk vagy elektronikus úton elküldeniük jelentkezésüket.

Mesterképzésre kizárólag azok jelentkezhetnek, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, vagy legkésőbb a dokumentumpótlás határidejéig, július 10-ig be tudják mutatni felsőfokú oklevelüket. Az ilyen képzésekre felvételizőknek ugyanazt a jelentkezési lapot kell kitölteniük és elküldeniük, mint az egységes, osztatlan képzésre, alapképzésre vagy akár felsőfokú szakképzésre jelentkezőknek.

Amennyiben valaki alap- és mesterképzést is megjelöl egyszerre, és ezeket egy lapon szeretné beküldeni, akkor értelemszerűen a február 15-i határidő vonatkozik rá. Március 15-ig kizárólag a mesterszakokra lehet jelentkezni.

Rangsorolni kell a jelentkezéseket

Érdemes odafigyelni a jelentkezőknek a megjelölt intézmények sorrendjére, mert a különböző képzési szinten induló szakokat közös listán kell rangsorolni, és az első olyan jelentkezési helyre vehető fel a felvételiző, ahol elérte a ponthatárt. Ha ez alapképzés volt, akkor oda, ha mesterképzés, akkor viszont oda.

Az a felvételiző, aki február 15. előtt is jelentkezett, de további mesterképzéseket szeretne megjelölni március 15-ig, annak egységes rangsorba kell rendeznie a már beküldött és a beküldendő intézményeket. A felvételi eljárás díját természetesen csak az újonnan megjelölt jelentkezési helyek után kell fizetnie.

Aki kizárólag mesterképzésre szeretne jelentkezni, annak a jelentkezőnek csak a megjelölt intézményeket, szakokat kell rangsorolnia a kívánt elbírálás szerint, majd akár elektronikus úton – az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján elérhető e-felvételi segítségével –, akár hagyományos módon beküldheti a lapját. Az itt elérhető eljárásdíj-kalkulátor pedig segít kiszámolni, hogy mekkora összeget kell befizetni a jelentkezéskor.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.