Pénzügy

Nyelvvizsgázniuk kell a pilótáknak

admin
admin

2008. 01. 16. 07:34

Egy nemzetközi előírás szerint angol nyelvvizsgát kell tenniük a nemzetközi forgalomban részt vevő légiirányítónak és pilótának, az új követelményt két jogszabály ismerteti majd Magyarországon. A Malévnál alapkövetelmény a középfokú angol nyelvvizsga.

Az ICAO (Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet) a balesetek elkerülése és a kockázat csökkentése szempontjából kiemelkedő fontosságúnak tartja a megfelelő szintű angol nyelvtudást és az ICAO által egységesített kifejezések ismeretét és használatát a földi és a repülési személyzet esetében is. Ezért a szervezet kötelezővé tette az angol nyelvismereti vizsgát minden repülőgép, helikopter, léghajó és helyből felszálló repülőgép pilótának és légiforgalmi irányítónak. A vizsgán az érintettek nyelvtudásának legalább 4. szintet kell elérnie.

A követelmények teljesítésének határideje ugyan eredetileg 2008 március 5.-e lett volna, az ICAO azonban a határidőt három évvel meghosszabbította.

Németh Krisztina, a Malév kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a légitársaság pilótáinál felvételi alapkövetelmény a legalább középfokú angol nyelvvizsga, de általában műszaki angollal kibővített középfokú nyelvvizsgával rendelkeznek a pilóták. Az ICAO által előírt vizsgákat a Malév saját állományú pilótái a HungaroControlnál akkreditált tanároknál teszik le, az eredeti márciusi határidőre.

A HungaroControl Zrt.-nél az Eurocontrol (Európai Szervezet a légiközlekedés biztonságáért) követelményeivel összhangban zajlik a légiforgalmi irányítók felkészítése – mondták el a társaságnál az MTI kérdésére.

Ennek keretében már 2007-ben minden légiforgalmi irányító sikeresen teljesítette a szakszolgálati engedély meghosszabbításához szükséges, és az Eurocontrol-lal egyeztetett nyelvi követelményt.

A terezett szabályozás szerint 2008-tól új vizsgarendszert vezet be a HungaroControl, amelynek Eurocontrolnál zajló kidolgozásában a cég szakemberei is részt vettek. Ez az ELPAC (English Language Proficiency for Aeronautical Communication) vizsga már alkalmas lesz az ICAO által támasztott nyelvi követelmények egzakt mérésére is, így a HungaroControl Zrt.-nél szakszolgálati engedélyt szerző légiforgalmi irányítók angol nyelvtudása is megfelel a vonatkozó követelményeknek – fűzték hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.