Pénzügy

Az európaiak harmada önkénteskedik

Az Európai Unió tíz polgára közül mintegy nyolc tartja úgy, hogy mások önkéntes segítése életük fontos velejárója, noha tízből mindössze hárman vesznek tevékenyen részt közösségi munkában – derül ki egy felmérésből. Magyarországon az aktív önkéntes munkában való részvétel aránya az EU-átlagnak mintegy a fele. Lengyelország, Portugália, Litvánia és Bulgária pedig még ennél is rosszabb mutatókkal rendelkezik.

A TNS Eurobarometer 27 tagállamban végzett kutatásának következtetése az is, hogy bár a legtöbb európai (65 százalék) nem vesz aktívan részt önkéntes munkában, illetve nem végez ilyet – legalábbis nem a kérdőívben felsorolt szervezeteknél –, az európai átlag nagy különbségeket rejt az egyes tagállamok között.


Egyes országokban meglehetősen magas azoknak száma, akik saját bevallásuk szerint valamely szervezetnél aktív önkéntes munkát végeznek. Az eredmények szerint Ausztriában (60 százalék), Hollandiában (55 százalék), Svédországban (53 százalék) és Németországban (52 százalék) a válaszadók több mint fele számolt be arról, hogy a felsorolt szervezetekben aktívan tevékenykedik. Hazánk hátul kullog a maga 17 százalékos eredményével, ám az önkénteskedés aránya Bulgáriában (10 százalék), Litvániában (11 százalék) és Portugáliában (12 százalék) a legalacsonyabb.



Az európaiak harmada önkénteskedik 1

Forrás: TNS Opinion for the European Commission – Eurobarometer 66.3


A magasabb iskola több együttérzést jelet?


A hajlandóságot két társadalmi-demográfiai tényező befolyásolja: az emberek foglalkozása és iskolázottsága. A vezető állásúként besorolt válaszadók mintegy fele aktívan végez önkéntes munkát, míg a munkanélkülieknél ez az arány csupán 20 százalékos. Ami az iskolázottságot illeti, az adatok azt mutatják, hogy minél több időt töltött valaki nappali képzésben, annál valószínűbb, hogy a felsorolt szervezeteknél aktívan végez önkéntes munkát, de legalábbis részt vesz ilyenben.


Már második alkalommal rendezték meg például a Citi Globális Közösségi Napot, melyen magyarországi dolgozók is részt vettek, csatlakozva a világszerte összesen több mint 58 000 önkénteshez. Itthon a Citibank Zrt. mintegy ötven dolgozója – családtagok és barátok kíséretében – két budapesti rászoruló oktatási és gyermekvédelmi intézménynél, a Hűvösvölgyi Gyermekotthonban és az újpesti Szigeti József Általános Iskolában végzett önkéntes munkát, a Habitat for Humanity Magyarország Alapítvánnyal karöltve. A felújítások, átépítések eredményeként kialakítottak egy beköltözhető lakrész, valamint kifestettek több tantermet, folyosót, mosdót.


„Azt látjuk, hogy magyarországi dolgozóink nagyon nyitottak és segítőkészek, szívesen vesznek részt önkéntes programokon. Tapasztaltuk, hogy a közös munka a kollégák egymáshoz való viszonyát is javítja, az önkéntes nap keretében a két intézmény felújítása csapatépítő tréningnek is nagyszerű volt. Ez azokat a pozitív tulajdonságokat fejleszti, amelyek az üzleti életben is kellenek a sikerhez” – nyilatkozta Batara Sianturi, a Citibank Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik